Erilaiset seksitavat

Kysymys:

Mitä seksi tapoja on olemassa? Miten niitä tehdään? Mitä sellaisia nuoret yleensä tekee ja mitä vanhemmat ihmiset?

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Seksitavoista puhuttaessa pitää ihan ensiksi miettiä sitä, mikä luokitellaan seksiksi. Ihmisillä voi olla keskenään hyvinkin erilaisia tapoja määritellä seksi. Jonkun mielestä seksiä on vain yhdyntä, toisen mielestä seksiä on kaikki, missä kosketaan toisen ihmisen sukupuolielimiä ja niin edes päin. Seksin määritelmä ei siis ole ehdoton ja siitä on monenlaisia näkemyksiä ja mielipiteitä. Usein ihmiset seksistä puhuessaan tarkoittavat tilanteita, joissa tuotetaan tai pyritään tuottamaan seksuaalista nautintoa ja mielihyvää. Myös itsetyydytys on monen mielestä seksiä. Itsetyydytystä kutsutaankin välillä, ehkä osuvasti, sooloseksiksi. Itsetyydytys turvallinen tapa tutustua omaan seksuaalisuuteen ja siihen, mikö tuntuu hyvältä.

Toisen kanssa seksiä harrastaessa tapoja on monia. Toisen sukupuolielimiä voi hyväillä esimerkiksi käsin. Käsin hyväillessä on helppo keskittyä toiseen ja kysellä toiselta, mikä tuntuu hyvältä ja mistä hän pitää. Se on toimiva tapa tutustua kumppanin sukupuolielimiin ja antaa kumppanin tutustua omiin. Toiselle voi tuottaa seksuaalista nautintoa myös suuta käyttäen. Tätä kutsutaan suuseksiksi.

Seksistä puhuttaessa osa ihmisistä tarkoittaa aina penetraatiota eli yhdyntää. Yhdyntäasentoja sen sijaan on monenlaisia ja niissä oikeastaan on vain mielikuvitus rajana. Kokeilemalla tietää, millaisessa asennossa on itsestä hyvä olla. Anaaliseksistä puhutaan, kun hyväilyt kohdistuvat peräaukkoon.

Lisää tietoa erilaisista seksitavoista löydät nuorille suunnatulta sivustolta www.justwearit.fi

Suuseksissä, yhdynnässä ja anaaliseksissä on tärkeää muistaa sukupuolitautien vaara. Sukupuolitaudit tarttuvat suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksissä, eli kondomin käyttö on tärkeää muistaa! Kondomi on myös tehokas ei-toivottujen raskauksien ehkäisijä. Naiselle suuseksiä antaessa voi esimerkiksi käyttää halkaistua kondomia emättimen ja suun välissä.

Tavassa, jolla seksiä harrastetaan ei tiettävästi ole suuria eroja ikäryhmien välillä. Tosin iän myötä ihmisille on usein muodostunut selkeä kuva siitä, mistä he pitävät ja mistä eivät pidä, eivätkä tällöin välttämättä kokeile yhtä paljon kuin ovat nuorempana kokeilleet. Toisaalta, jotkut ihmiset innostuvat tutkimaan seksuaalisuuttaan vanhemmallakin iällä ja löytävät ehkä itsestään uusia puolia. Seksin harrastamisen tavat myös muovautuvat pariskunnilla usein yhteneväisiksi. Sitten jos pari eroaa, voi seuraavan kumppanin kanssa seksielämä olla hyvinkin erilaista. Iän myötä, erityisesti vanhetessa, voi oma kunto tai terveys huonontua niin, etteivät kaikki seksitavat ja asennot enää onnistu.

Kun seksiä harrastaa toisen ihmisen kanssa, keskeistä on molemminpuolinen halu ja suostumus yhteiseen seksiin. Tärkeää on muistaa, että seksiin pätee sama, kuin melkein kaikkeen muuhunkin elämässä. Kaikki tavat eivät ole kaikkia varten. Myöskään se, että haluaa tehdä jotain jonkun kanssa, ei tarkoita, että haluaa samaa kenenkään muun kanssa tai kaikkien kanssa. On tärkeää kuunnella itseään ja seksikumppaniaan. Koskaan ei saa painostaa toista sellaisiin tekoihin, joita hän ei halua. Ei ole olemassa sellaista seksitapaa, jota kaikkien tulisi kokeilla. Sellainen seksin harrastamisen muoto, joka ei kiinnosta edes ajatuksen tasolla, ei usein osoittaudu oikeassa elämässäkään itselle mieluisaksi. Toisaalta, ihmisillä voi olla myös fantasioita jotka kiihottavat ajatuksen tasolla paljonkin, mutta niiden toteuttaminen oikeasti jonkun toisen kanssa ei kiinnosta ollenkaan.

Jotkut ihmiset ovat todella kokeilunhaluisia ja nauttivat monista eri tavoista harrastaa seksiä, toiset taas pitäytyvät muutamassa itselleen toimivassa tavassa. Ja sitten näiden ääripäiden väliin mahtuu monenlaisia erilaisia ihmisiä. Kaikki tavat olla ovat ok. Kaikkia tapoja ei myöskään tarvitse kokeilla heti tai kiireellä, joskus voi olla mukavaa, että on jotain mitä odottaa. Toisen kanssa seksiä harrastaessa tärkeintä on kunnioittaa toista ja keskustella molempien toiveista.

Toivottavasti sait vastauksia kysymyksiisi. Oikein hyvää syksyä sinulle!

Terkuin seksuaalineuvoja-opiskelija Pipsa