Kysymyksiä seksuaalisuuteen liittyen

Hei seksuaali aiheisia juttuja joita oon miettinyt. Mitä muutoksia tapahtuu, kun kiihottuu? Esim pojilla mitä silloin tapahtuu? Tapahtuuko kaikilla samat muutokset ja tuntuuko samalta? Onko karvojen sheivaaminen ok nuorena? Tietääkö jostain milloin pojalla seisoo koviten? Tietääkö poika itse milloin siemensyöksy laukeaa ja vaihteleeko sperman tuleminen paljon? Nimimerkki Nemppa

Moikka ”Nemppa”!

Kiitos kysymyksistäsi! Uskon monen nuoren pohtivan samoja asioita.

Kiihottumiseen vaikuttavat monet asiat. Kiihottuminen on lähtöisin aivoista ja mm. hormonit vaikuttavat siihen. Kiihottumisen voi aiheuttaa esimerkiksi mielikuvitus, halu toisen lähelle, rakkaus, toisen ulkonäkö ja eleet, tuoksut, kosketus..Jokainen meistä on yksilö, siksi jokaisen kiihottumiseen vaikuttavat erilaiset asiat. Kiihottuessa verenvirtaus lisääntyy; voi tuntua lämpimältä, sykkivältä. Hengitys voi kiihtyä ja lihakset jäykistyvät. Toiset kiihottuvat helposti ja saavat orgasmin helposti, kun taas toisilla se voi vaatia hyvin paljon enemmän. Toiset taas eivät edes kaipaa seksuaalista kanssakäymistä elämäänsä. Kannattaa siis aina keskustella toisen kanssa siitä mistä hän pitää ja mistä ei.

Pojilla kiihottuminen voi aiheuttaa erektion. Silloin peniksen kolme paisuvaiskudosta täyttyvät verellä, jonka vuoksi penis jäykistyy, paksuuntuu ja pitenee. Erektio on kuitenkin hyvin monitahoinen reaktio, siksi myös siihen mahdollisesti liittyvät ongelmat voivat olla psykologisia. Penis ei välttämättä esimerkiksi seksin aikana ole koko ajan täysin jäykkä vaan saattaa välillä olla hieman pehmeämpi kunnes taas jäykistyy. Oman kumppanin reaktioihin kannattaakin tutustua rauhassa. Siemensyöksy voi erityisesti nuorilla joskus yllättääkin ja yölliset siemensyöksyt ovat tavallisia. Kokemuksen myötä moni alkaa tuntemaan omaa kehoaan paremmin ja esimerkiksi seksin aikana tunnistamaan, mikäli orgasmi tai siemensyöksy on lähellä. Tämäkin on kuitenkin hyvin yksilöllinen asia, kaikenikäisillä voi esiintyä siemensyöksyyn liittyviä ongelmia, kuten ennenaikaisia siemensyöksyjä. Siemennestettä ei aina tule saman verran ja sen koostumus vaihtelee.

Karvojen ajelu on aina itsestä kiinni, halutessasi voit niin tehdä. Jos haluat ajella ihokarvoja, kiinnitä huomiota siihen miten ajelet. Huolehdi ihon kosteutuksesta ja käytä ihokarvojen ajeluun tarkoitettuja geelejä tai vaahtoja jotta iho ei ärsyyntyisi. Karvat kannattaa ajella karvojen kasvusuunnan myötäisesti. Aloita varovasti ja katso miten ihosi siihen reagoi.

Toivottavasti vastauksestani oli apua sinulle.

Lisää tärkeää tietoa löydät mm. Väestöliiton sivuilta www.vaestoliitto.fi.

Hyvää talven odotusta sinulle!

Terkuin seksuaalineuvoja Sannamari