Masentava olo

Hei! mitä teen elämälläni olen peruskoulun viimeisellä vuodella eli9lk ja olen aika paska verrattuna muihin minulla on todella huno koulumenestys eikä ole yhtään motivaatiota kouluun kaikki on masentavaa minulla ei ole kavereita tai onhan minulla muttei he tunnu oikeilta kavereilta. tulevaisuuteni näyttää todella toivottomalta eikä minua kiinnosta mikään enkä nauti asioista niikuin ennen. vihaan nykyään olla ihmisten kanssa tekemisissä enkä luota kehenkään välillä tuntuu että elänkö minä vai onko tämä unta. en halua puhua kenenkään kanssa (psygologi jne.) koska se on todella ahdistavaa. vihaan nykyään näyttäytyä ulkona tai ihmisille tai tulla läheiseksi ihmisten kanssa. vapaa aijallani makaan vain sängyssäni mutta joudun välillä pakottamaan itseni ylös sängystä. huoneeni näyttää kaatopaikalta sanon aina itselleni että siivoan mutta en vain pysty. minun on vaikea koksaan keskittyä mihinkään esim oppitunnilla tai jos joku puhuu minulle tai kun luen kirjaa joka ei kiinnosta niin mieli harhailee ja unohtelen asioita kokoaijan. minä suutun nopeasti ja tuntuu etten kelpaa, olen muutenkin tosi ruma joten en ole ollut vielä parisuhteessa ja tuntuu siltä että olen menttämyt seksi haluni kokonaan. joka päivä tunnen itseni todella tyhmäksi ja kelvottomaksi välillä tuntuu että en jaksa tätä enää. minä suorastaan vihaan itseäni ja kun katson peilistä itsenäni suorastaan hävettää näyttää näin rumalata. minulla ei ole äitiä ja suhteeni perheeni kanssa on aika huono mutta perhe tilanne ei kauheasti haittaa minua mutta elämäni on tosi masentavaa kerrassaan en ole ollut onnellinen pitkään aikaan mutta elämä on right? Nimimerkki Tyhäm

Hei ”Tyhäm”!

Kiitos viestistäsi. Kerrot siinä aika monella eritapaa, että sinulla on paha olla. Koet olevasi huonompi kuin muut, olosi on apea, et näe tulevaisuuttasi valoisana etkä koe voivasi puhua asioistasi kenenkään kanssa. Kerroit myös, ettet ole ollut onnellinen pitkään aikaan.

Kiitos vielä, että laitoit viestiä. Siitä huokuu, että et voi tällä hetkellä hyvin ja moni asia elämässäsi tuntuu vaikealta. Varmaan jokaiselle ihmiselle tulee jossain vaiheessa elämää hetkiä, kun tuntuu ettei mikään innosta ja jaksaminen on todella koetuksella. Nuorilla nuo hetket tuntuvat vielä voimakkaammilta, koska aivot eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneet säätelemään tunteita ja kehossa ja mielessä tapahtuu paljon muitakin muutoksia. Apea ja masentunut olotila ei kuitenkaan saisi jatkua liian pitkään.

Tässä hetkessä voi kokeilla helpottaa oloasi esimerkiksi lupaamalla itsellesi hyvänmielen tekoja. Mieti vaikka jokaiselle päivälle yksi asia, jonka teet, että saisit siirrettyä ajatuksiasi hieman muualle. Noiden asioiden ei tarvitse olla isoja, vaan ne voivat olla esimerkiksi teekupposen juominen rauhassa, suosikki musiikkisi kuuntelu, ruuan laitto tai jokin muu asia, josta nautit. Tärkeintä olisi, että saat ajatukset pois pahasta olosta edes hetkeksi joka päivä.

Kerroit viestissäsi ette halua puhua kenellekään, koska koet sen ahdistavana. Silti suosittelen sinua keskustelemaan asioistasi jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Tuo aikuinen voi olla esimerkiksi koulussa kuraattori tai joku sinulle tuttu opettaja tai vaikka nuorisotyöntekijä. Jos asut paikkakunnalla, jossa on Tyttöjen Talo tai Poikien Talo, voit myös varata keskustelu ajan sieltä. Joskus kasvokkainen keskustelu voi tuntua alkuun hankalalta. Sinulla on mahdollisuus saada keskusteluapua myös verkossa. Loisto setlementin chat on avoinna keskiviikkoisin klo 17-19. Olet todella tervetullut keskustelemaan sinne tilanteestasi. Muita auttavia chatteja löydät Verkkonuorisotila Netarin sivuilta.

Älä jää yksin pohtimaan pahaa oloasi vaan jaa taakkaa harteiltasi jollekin muullekin <3

Rauhallista joulun odotusta

Terkuin Juuli Loisto setlementistä