Mikä on seksuaalinen suuntautuminen?

Mä oon todella nuori ja oon epävarma siitä kenestä tykkään jne ja oon täs miettiny sitä et jos tykkään tytöistä ja oon itekki tyttö onks se niinku seksuaalinen suuntautuminen? Onko pelkkä ihastus seksuaalinen suuntautuminen ja onko rakkaus sama asia ku seksuaalinen suuntautuminen ite oon ajatellu et rakastan vaan jotain ketä rakastan sukupuolella ei oo väliä mutta jos esim vaan ihastun/rakastun johonkin sukupuolesta riippumatta tekiskö se musta panseksuaalin vai pitääkö sen vaan liittyä jotenki seksiin? Nimimerkki Kyselijä

Moi Kyselijä!

Kiitos viestistäsi. Kun puhutaan seksuaalisesta suuntautumisesta tarkoitetaan yleensä sitä, mitä sukupuolta tai sukupuolia kohtaan ihminen kokee romanttisia tunteita ja/tai seksuaalista kiinnostusta. Tällöin usein määritellään, että kun nainen ihastuu, rakastuu tai tuntee seksuaalista vetovoimaa miestä kohtaan hän on heteroseksuaali. Jos nainen kokee edellä mainittuja tunteita toista naista kohtaan hän on homoseksuaali. Jos hän taas kokee niitä niin miehiä kuin naisiakin kohtaan, puhutaan biseksuaalisuudesta. Panseksuaalisuudessa taas ei ihastuksen tai seksuaalisen kiinnostuksen kohteen sukupuolella ole väliä.

Niin kuin itse toteat, olet vielä nuori. Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja kaikille selviää oma seksuaalisuus omalla ajallaan. Osalla oma seksuaalisuus saattaa muuttua elämän aikana paljonkin. Toisin sanoen, joku saattaa tietää jo lapsena oman mieltymyksensä ja se saattaa pysyä samansuuntaisena aikuisenakin. Toisilla taas oma suuntautuminen selviää pikku hiljaa.

Sinun iässäsi on hyvin tavallista, että ihastuksen kohteet saattavat vaihtua paljonkin ja ihastuksen kohteelle ei aina edes halua tunnustaa tunteitaan. Voi tuntua vaan tosi mukavalta tietää, että mielessä on joku kiva tyyppi, joka tuo perhosia vatsaan. Ihastuksen edessä saattaa myös ujostuttaa ja nolottaa.

Seksuaalisen suuntautumisen ei tarvitse liittyä millään tavalla seksiin, edes aikuisilla. Lapsuuteen, murrosikään ja kasvamiseen kuuluu monenlaiset tunteet ja niiden harjoittelu. Ihastua, rakastua ja rakastaakin voi aivan yhtä hyvin ilman seksiä ja niin usein tapahtuukin. Ihastuminen voi olla myös tavallaan yksi tapa, jolla opitaan kuuntelemaan itseään ja omia tunteitaan. Kun oikein tykkää jostakin kaverista, voi tunne olla todella vahva eikä se välttämättä kerro seksuaalisesta suuntautumisesta mitään. Tunne voi vain kertoa sinulle, että kaverisi on sinulle tärkeä ja viihdyt hänen seurassaan. Ajan kanssa, kasvaessasi ja ihastumisen tunteiden kautta alat pikku hiljaa huomaamaan eron kaverillisen välittämisen ja romanttisen ihastumisen välillä.

Voi olla, että olet panseksuaali ja jos olet, niin se on ihan yhtä hyvä vaihtoehto kuin muutkin seksuaaliset suuntautumiset. On myös mahdollista, että seksuaalinen suuntautumisesi on jotain muuta. Olen varma, että asia selkiytyy sinulle ajan kanssa, eikä sinulla ole mikään kiire :). Sinulla on elämä aikaa oppia tutustumaan itseesi.

Jos asia mietityttää sinua paljon, voisit käydä juttelemassa siitä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan tai kuraattorin tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Olet myös tervetullut Loisto-chattiin juttelemaan aiheesta lisää!

Toivon sinulle tosi hyvää uuden vuoden alkua! Toivottavasti sait vastauksestani apua.

T. Seksuaalineuvoja-opiskelija Pipsa