Oma jaksaminen heikkoa

Moi!
Mulla on ollu jo pitkään sellanen olo, että en oikeen jaksais mitään. Harrastukset menee vielä mut muuten joudun tekemään kaiken pakottamalla. saan kumminkin vielä tehtyä kaikki tarvittavat asiat mut vaikka vähänkin pidempien koulupäivien jälkeen meen vaan nukkumaan kun en jaksa tehä mitään henkisesti enkä fyysisesti. Samoin on syömisen kanssa. Mun mielestä syöminen on sellanen juttu joka tehdään vaan koska on pakko, ihan sama oliko hyvää vai ei niin hyvää ruokaa. Mun isi tukee mua tässä asiassa mut äiti ei vaan ymmärrä että asialle pitäs tehdä jotain. Sit niille tulee aina joku riita siitä, että äiti on sanonu jotain ei niin ystävällisesti ja isi sit huomauttaa siitä. En jaksa! Tiiän et mun pitäis puhuu jollekin ammattilaiselle mut en haluis mennä koulun psykologille kun sit kaikki käytävillä kattoo mua. Mitä voisin tehä? Nimimerkki väsynyt

Moi!

Kiitos viestistäsi. Kerrot siinä, että sinulla on jo pidemmän aikaa ollut henkisesti ja fyysisesti voimaton olo ja lähes kaikki tekeminen on tuntunut pakolta. Vaikka kerrotkin vielä jaksavasi harrastaa ja suoriudut arjesta jotenkuten, niin kuulostaa siltä, että voimavarasi ovat nyt tosi vähissä ja koet uupumisen tunteita. Toisinaan elämässä on päiviä, jolloin energiaa ei tunnu olevan ja arkiset asiatkin tuntuvat väsyttäviltä. Varsinkin nuoruuteen liittyy usein mielialan vaihteluita ja selittämätöntä alakuloisuutta, jolloin on voimaton olo ja mikään ei kiinnosta. Innottomuus ja uupuneisuus eivät kuitenkaan saisi jatkua liian pitkään.

Kuten olet itse jo arvellutkin, on sinun on nyt tärkeää saada apua jaksamisesi tueksi. On hyvä kuulla, että olet jutellut aiheesta vanhempiesi kanssa ja että isäsi tukee sinua ja yrittää auttaa. Tosi ikävää, että äitisi taas ei ymmärrä oloasi ja kotona on ollut riitoja. Muista, että riidat eivät ole ikinä sinun syytäsi. Aikuisetkaan eivät aina osaa käsitellä vaikeita asioita oikein.

Onneksi omaa oloaan voi päästä purkamaan ulkopuoliselle luotettavalle aikuiselle, joka osaa pohtia mistä uupuneisuus johtuu ja mikä auttaisi parhaiten juuri sinua. Mainitsemasi koulupsykologin vastaanotto on yksi hyvä matalan kynnyksen paikka, jossa voi saada apua pahaan oloon mielen hyvinvoinnin ammattilaiselta. Monesta nuoresta (ja aikuisestakin) psykologilla käynti saattaa tuntua nololta, vaikka se ei sitä todellakaan ole. Ammattilaisen kanssa puhuminen on fiksua omasta hyvinvoinnista huolehtimista! Jos koulupsykologilla käynti ei kuitenkaan tunnu mukavalta ajatukselta, niin voit yhtä hyvin hakeutua puhumaan jollekin toiselle terveydenhuollon ammattilaiselle. Voit käydä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan vastaanotolla tai varata ajan terveydenhoitajalle lähimmälle terveysasemallesi. Koulussasi työskentelee todennäköisesti myös kuraattori, joka kuuntelee mielellään tuntemuksiasi ja auttaa pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja jaksamiseen.

Luotettavan aikuisen kanssa pääsee pääkaupunkiseudulla juttelemaan myös esimerkiksi Tyttöjen talolla, joita on esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa. Tyttöjen Taloon on mahdollista varata netin kautta aika kahdenkeskiselle keskustelulle nuorisotyön ammattilaisen kanssa. Keskusteluapua voi saada myös verkossa: Loisto setlementin chat on avoinna keskiviikkoisin klo 17-19 ja olet tosi tervetullut myös sinne juttelemaan lisää tilanteestasi.

Sinä olet tärkeä. Siksi toivon, että otat askeleen avun saamiseksi ja pääset keskustelemaan luottamuksella tilanteestasi. Voimavarasi varmasti vielä kohenevat, kun vain saat siihen oikean tuen – yksin ei tarvitse sinnitellä!

Oikein paljon tsemppiä sinulle ja hyvää talven jatkoa!

Terkuin Hanna Loisto setlemenistä