Outo näppylä

Hei,
mulla on tullut mun häpyhuulen limakalvolle näppylä joka muistuttaa ehkä vähän finniä. Se on vaaleanpunainen, ja huomasin sen juuri. Ei ole ainakaan vielä kipeä.
Mulla on aikaisemminkin viime vuonna ollut joku pahempi vastaavanlainen rakkula samassa kohtaa, jota epäiltiin herpekseksi, sillä olin juuri alkanut seurustelemaan ja harrastanut suojaamatonta seksiä. Kävin sukupuolitauti testissä, ja testi kertoi silloin ettei se ole herpes. Mulle kerrottiin siellä terveyskeskuksessa että se on luultavasti ollut tulehtunut talirauhanen. Asia hävettää tosi paljon ja on niin henk.kohtainen etten viitsi oikein kertoa kellekkään. Olen harrastanut myös nyt useasti suojaamatonta seksiä. Mikäköhän se voisi olla? Tiedän kyllä että lääkärillä pitäisi varmaan käydä. Kiitos jo etukäteen vastauksesta. Nimimerkki Tiitus

Hei Tiitus ja kiitos viestistäsi !

Niin kuin itsekin viestissäsi totesit, olisi lääkärillä, tai tässä tapauksessa gynekologilla, käyminen välttämätöntä, jotta voidaan selvittää millainen patti on kyseessä. On hyvin mahdollista, että sinulla on uudestaan tulehtunut talirauhanen, jos siitä oli viimeksi kyse. Mutta näyttämättä pattia asiantuntijalle ei voi asiasta olla varma.

Kerrot, että olet harrastanut useita kertoja suojaamatonta seksiä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä eri ihmisten kanssa tai sellaisen saman kumppanin, jonka kanssa sinulla ei ole varmuutta siitä, onko hänellä muita seksikumppaneita tai seksitauteja, olisi todella tärkeää käydä seksitautitesteissä. Muistathan, että seksitaudit leviävät kaikissa limakalvo kosketuksissa (suuseksissä, emätinyhdynnässä ja anaaliseksissä) ja niitä voivat kantaa ja levittää yhtä lailla niin miehet kuin naiset. En voi kylliksi muistuttaa kondomin käytön tärkeydestä.

Muistathan, että seksitaudit voivat olla myös oireettomia ( niin sinulla kuin seksikumppanillasi ) ja hoitamaton oireeton seksitauti voi aiheuttaa myöhemmin isompiakin haittoja. Tämän lisäksi oireeton seksitauti tarttuu samalla tavalla kuin oireellinenkin.

Kerrot, että asia hävettää sinua ja ettet haluaisi kertoa siitä kenellekään. On täysin tavalista, ettei omista terveyteen liittyvistä asioista halua puhua kenelle tahansa. Erityisesti sukupuolielimet ja niihin liittyvät mahdolliset vaivat ovat monelle todella henkilökohtainen aihe. Terveydenhuollon ammattilaisiin voit kuitenkin luottaa omissa henkilökohtaista terveyttä koskevissa asioissasi. Heidän tehtävänsä on auttaa sinua ja tarpeen tullen antaa sinulle tarvitsemaasi hoitoa.

Gynekologilla käynti on aivan tavallista ja siellä käydään usein myös ihan vain tarkistuksissa ilman sen kummempia vaivoja. Jos pohdit siis sitä, millä perustelet jollekin muulle käyntisi, niin voit kertoa käyväsi ihan vain perustarkastuksessa. Toisaalta sinun ei tarvitse perustella omaan kehoosi ja terveyteesi liittyviä päätöksiä muille.

Toivon, että rohkenet mennä näyttämään näppylää pian. Jos ajan varaaminen tuntuu vaikealta ja opiskelet, voisit mennä juttelemaan asiasta ensin esimerkiksi koulun terveydenhoitajalle. Toivon myös, että jos seksikumppanisi vaihtuvat, huolehtisitte ehkäisystä ja kävisit säännöllisesti testauttamassa itseäsi seksitautien varalta.

Jos haluat kasvokkain jutella seksiin tai seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, etkä oikein tiedä kenen kanssa, tiedäthän, että esimerkiksi Helsingin Tyttöjen Talolla on maksutonta Pop in -seksuaalineuvontaa ilman ajanvarausta maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 15.00.-17.00. Neuvonnassa on mahdollista tehdä myös klamydia ja tippuri-testit. Espoon Tyttöjen Talolla maksutonta seksuaalineuvontaa saa ajan varaamalla numerosta 0400 877 442. Aikoja on tarjolla maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 15-17.

Keväisin terveisin; Seksuaalineuvoja-opiskelija Pipsa