5133 ihmistä osoitti tukensa Espoon Tyttöjen Talon lakkauttamista vastaan
Espoon Tyttöjen Talo® on perustettu Espooseen 2014 ja on toiminut siitä saakka osana valtakunnallista Tyttöjen Talojen® verkostoa. Espoon kaupunki on rahoittanut Espoon Tyttöjen Talo® -toimintaa vuosittain 126 000 eurolla. Espoon kaupunki on ilmoittanut, ettei rahoitus jatku enää vuonna 2022 joka tarkoittaa Espoon Tyttöjen Talon® lakkauttamista Leppävaarassa.
Lakkauttamista vastaan perustettiin adressi, jonka allekirjoitti yhteensä 5133 ihmistä. Adressi kommentteineen on luovutettu kaupungin virkamiehille ja valtuuston jäsenille tiistaina 16.11.2021. Loisto setlementti jatkaa edelleen neuvotteluja Espoon kaupungin kanssa, jotta Espoon Tyttöjen Talon rahoitus voidaan turvata ja toiminta jatkua.
Kiitos kaikille adressiin osallistuneille tuesta!
Haluamme koko organisaation puolesta kiittää jokaista 5133 allekirjoittajaa tuesta. Näin suuri tuki osoittaa, että Tyttöjen Talolla tehtävä työ on merkittävää ja on erittäin tärkeää, että myös espoolaiset nuoret tytöt ja naiset saavat tarvitsemansa tuen kasvulleen sekä turvallisen yhteisön, johon liittyä omana itsenään.
Tyttöjen Talon toiminnan tukeminen on tulevaisuusinvestointi, joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. On arvioitu, että yhden nuoren syrjäytyminen maksaa jopa 680 000 euroa eli yli viiden vuoden tukisumman verran. Onko Espoolla siihen varaa?
Espoon Tyttöjen Talon rahoitusta ei tulisi missään nimessä lakkauttaa ja siirtää toimintaa kaupungin alle, sillä kaupungin ulkopuolisena toimijana Tyttöjen Talo tuo merkittävän lisän kaupungin nuorisotyöhön. Setlementtiliiton työntekijöillä on vahvaa ja pitkäaikaista sukupuoli- ja kulttuurisensitiivistä sekä kunniaväkivaltaa ehkäisevää osaamista. Lisäksi heillä on mitä luultavimmin enemmän mahdollisuuksia resursoida työ- ja kehittämisaikaa nimenomaan Tyttöjen Talon toimintaan kuin kaupungin työntekijöillä. Toiminnan siirtyminen kaupungin alle tarkoittaisi myös valtavan tärkeiden ja turvallisten, suljettujen ryhmätoimintojen sekä esimerkiksi seksuaaliväkivaltaa kokeneille suunnatun seksuaaliterapeuttisen työn katoamista. Laajasti tutuksi tullut, suojattu Tyttöjen Talo® -nimike lisää myös perheiden ja yhteisöjen luottamusta ammattitaitoiseen, kulttuurisensitiiviseen toimintaan. Toimintojen supistaminen ja yhteistyön lakkauttaminen Setlementtiliiton Tyttöjen Talon kanssa on äärimmäisen lyhytnäköistä säästöpolitiikkaa, joka kostautuu kaupungille myöhemmin. Kaikki asukkaat tervetulleiksi toivottavaa ja kestävää Espoota ei rakenneta leikkaamalla nuorten ja moninaisista etnisistä taustoista tulevien ihmisten mielenterveyttä tukevista ja hyvinvointia lisäävistä, vakiintuneen ja luotettavan aseman saavuttaneista palveluista.
Tyttöjen Talon työ, niin Espoossa kuin muuallakin Suomessa, on nuorta äärimmäisen kohtavaa ja kasvattavaa. Tämä työmuoto ja työntekijöiden ammattitaito ei ole korvattavissa esim. perusnuorisotyöllä. Sukupuoli -ja kulttuurisensitiivinen ilmapiiri ja työote Tyttöjen Talolla on paitsi ennaltaehkäisevää myös korjaavaa. Kuinka paljon Espoon kaupungilla on sijoittaa korjaavaan työhön?
Takana on pitkä korona-aika, joka on vaikuttanut erityisesti nuoriin ja vielä enemmän maahanmuuttajataustaisiin nuoriin ja ollaan muutenkin huolissaan nuorten hyvinvoinnista on Tyttöjen talon kaltaiselle paikalle valtava tarve. Toivoisin Espoon kaupungilta järkeviä ja inhimillisiä päätöksiä ja pitemmälle suuntaavaa perspektiiviä.
Adressin kommentteja pääset lukemaan lisää tästä.
Yhteydenotot ja lisätiedot:
Maikki Arola
vastaava ohjaaja / Espoon Tyttöjen Talo
maikki.arola@espoontyttojentalo.fi, p. 050-4727964