Siirry sisältöön

Sopu ja kunnia-hankkeessa koulutetaan alan ammattilaisia ja viranomaisia kunniaan liittyvissä kysymyksissä eri puolella Suomea

Sopu ja kunnia-hankkeessa koulutetaan alan ammattilaisia ja viranomaisia kunniaan liittyvissä kysymyksissä eri puolella Suomea

 

Loisto setlementin Kunniakäsityksiin ja -konflikteihin liittyvän työn yksikössä on toteutettu Nuoruus ja kunnia-kouluttajakoulutusta osana Sopu-työtä jo usean vuoden ajan. Ajankohtainen ja paljon kiinnostusta herättänyt koulutus on saanut vuoden 2021 loppuun asti Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän hankerahoituksen ja Nuoruus ja kunnia- kouluttajakoulutuksia toteutetaan nyt seitsemällä paikkakunnalla yhteistyössä paikallisten setlementtien kanssa. Lisäksi Sopu ja kunnia-hankkeessa toteutetaan koulutuskokonaisuus Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) kanssa.

Sopu-työn vastaavana työntekijänä toiminut Johanna Aapakallio on vuodesta 2020 alkaen luotsannut TEMin rahoittamaa hanketta ”Sopu & kunnia – ammatillisen osaamisen vahvistuminen seksuaali-, sukupuoli-, ja itsemääräämisoikeus – kysymyksissä osana kotoutumisen tukemista”. Yksivuotiseksi alun perin suunniteltu hanke sai koronaviruspandemian ja poikkeuksellisen kevään vuoksi jatkoa vuoden 2021 loppuun asti.

Eri puolella toimivien setlementtitoimijoiden kanssa toteutettavien kouluttajakoulutusten lisäksi hankkeen aikana kehitetään ja toteutetaan koulutuskokonaisuus Poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk) Tampereella. Täydennyskoulutuksena toteutettavaan koulutukseen osallistuvat poliisiviranomaiset perehtyvät kunniakäsitysten teoriaan ja saavat konkreettisia tunnistamis – ja puuttumistyökaluja kunniaan liittyvän väkivallan tilanteisiin. Koulutus antaa poliiseille valmiuksia käyttää kuulustelupatteristoa, joka on suunnattu nimenomaan kunniaan liittyvän väkivallan asianomaisen puhutteluun. Loisto setlementin Sopu-työn asiantuntijat ovat kehittäneet kuulustelupatteriston yhteistyössä Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon kanssa.

Lisätietoja Sopu ja kunnia-hankkeesta:

Kunniakäsityksiin ja konflikteihin liittyvän työn yksikkö

Johanna Aapakallio
johanna@loistosetlementti.fi