Siirry sisältöön

Sua Varten somessa -hankkeelle vuoden 2022 Nuorisotyön tunnustuspalkinto!

Loisto setlementin, Puijola setlementin ja Nicehearts ry:n Sua Varten Somessa -hankkeelle on myönnetty Nuorisotyön tämänvuotinen tunnustuspalkinto.  Palkinnon luovutti ministeri Antti Kurvinen 27.4. valtakunnallisilla kasvatuksen ja nuorisotyön päivillä Jyväskylässä. 

Vuoden 2022 Nuorisotyön tunnustuspalkinto on myönnetty Sua varten somessa -hankkeelle, joka liikkuu sosiaalisen median palveluissa estämässä lasten ja nuorten kokemaa kiusaamista ja häirintää. Vuonna 2020 aloitettu hanke on Suomen ensimmäinen jalkautuvaa auttamistyötä videopalvelu Tiktokissa, viestipalvelu Snapchatissa ja kuvapalvelu Instagramissa tekevä toimija.

Nykynuoret kuluttavat päivittäin useita tunteja sosiaalisen median eri sovelluksissa, ja verkkomaailmasta onkin tullut nuorille yksi tärkeimmistä ajanvieton paikoista. Verkkomaailmassa on positiivisten seikkojen lisäksi varjopuolensa: viimeisimmän Kouluterveyskyselyn mukaan yli 40 % 14-19-vuotiaista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä viimeisen vuoden aikana. Häirintälukemat ovat kasvaneet voimakkaasti korona-aikaa edeltävään kyselyyn verrattuna.

“Me Sua varten somessa -tiiminä ajattelemme, että somen eri alustoilta täytyy löytyä turvallisia aikuisia. Näinhän pitäisi olla aivan jokaisessa paikassa, jossa nuoret viettävät aikaansa. Oli kyseessä sitten jalkapalloharrastus, nuorisotalo tai TikTok, häirintään pitää mennä väliin ja nuorille tarjota mahdollisuus jutella luotettavan aikuisen kanssa.”

Nuorten maailmassa somehäirintä, kuten tappouhkaukset, haukkuminen tai ilman suostumusta tapahtuva alastonkuvien pyytely ja lähettely, jopa kiristäminen, on tavallista. 

“Kysyessämme nuorelta “Oletko kokenut somessa häirintää?” tavallinen vastaus on: “En mitään erityistä, normaalia nudejen pyytelyä vaan”, kuvaa hankepäällikkö Anni Pätilä. “Tämän ei pitäisi olla mikään normaali asia. Jos aikuinen laittaa alle 16-vuotiaalle seksuaalissävytteisiä viestejä tai kuvia, kyseessä on lain mukaan rikos. Myös verkkokiusaaminen saattaa monissa tilanteissa täyttää rikoksen tunnusmerkit. Nuoria ei saa jättää yksin kaltoinkohtelun tai huolestuttavien ilmiöiden keskelle,” painottaa Pätilä.

Ajankohtainen ilmiö

Nuorisotyön tunnustuspalkinnon perusteluina todetaan, että “Sua varten somessa on sekä tarttunut nuorten elämässä juuri nyt merkitykselliseen ilmiöön että tehnyt sen kanavissa, joissa nuoret juuri nyt toimivat ja tavalla, joka resonoi nuorissa juuri nyt. Hanke toimii myös yhtenä esimerkkinä kaikesta siitä digitaalisesta/verkkonuorisotyöstä, jolla nuoria on tuettu onnistuneesti koronarajoitustenkin aikana”.

Sua varten somessa on Loisto setlementin, Puijola setlementin ja Nicehearts ry:n välinen yhteistyöhanke. Tunnustuksellaan palkintoraati halusi myös kannustaa nuorisoalaa laajemminkin hyödyntämään eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

Nuorisotyön tunnustuspalkinto jaettiin valtakunnallisessa NUORI2022-tapahtumassa, joka järjestettiin Jyväskylässä 26.-27.4.2022. Nuorisotyön tunnustuspalkinto myönnettiin nyt 21. kerran.