Siirry sisältöön

Tyttöjen Talo 20 vuotta! – #tyttötällainen kampanja käynnistää juhlavuoden!

Tyttöjen Talo on turvallinen tila kohtaamiselle, kuulluksi ja nähdyksi tulemiselle – juuri sellaisena kuin olet.

Tyttöjen Talo on matalan kynnyksen toimintamalli, joka antaa apua erilaisissa elämäntilanteissa oleville tytöille ja nuorille naisille sekä sukupuoltaan pohtiville 10-29 -vuotiaille.

Viikottainen perustoiminta pitää sisällään avoimen kahvilatoiminnan, avoimia ryhmiä, suljettuja kasvuryhmiä, harrastusryhmiä, yksilötukea ja erilaisia tapahtumia. Muita työmuotoja ovat seksuaaliväkivaltatyö, seksuaaliterveystyö ja mahdollisuus kahdenkeskiseen chat-keskusteluun ammattilaisten kanssa.

”Vuosituhannen taitteessa tyttöjen väkivaltainen käyttäytyminen ja päihteiden käyttö yleistyivät ja pahoinvointi alkoi olla varsin näkyvää. Positiivista tässä oli se, että tyttöjen oireilu huomattiin ja siihen tartuttiin”, kertoo Tyttöjen Talon johtaja ja perustaja, ratkaisukeskeinen erityistason psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Mari Uusitalo-Herttua.

Tytöt olivat aiemmin jääneet nuorisotyössä valitettavan syrjään ja vertaistuelle tarvittiin kipeästi oma paikka. Helsingin Tyttöjen Talo avasi ovensa loppuvuodesta 1999, esikuvanaan Tukholman Xist Tjej -forum. Ensimmäinen Tyttöjen Talo sijaitsi Helsingin Hakaniemessä, jonka jälkeen toiminta on laajentunut myös muihin kaupunkeihin. Tällä hetkellä Tyttöjen Talot työllistävät täysipäiväisesti yli 40 sosiaali- ja hoitoalan ammattilaista. Toiminnassa on mukana myös kymmeniä vapaaehtoisia ja tuntityöntekijöitä.

Tyttöjen Talo® -konseptin mukaista sukupuoli- ja kulttuurisensitiivistä nuorisotyötä toteutetaan Helsingin lisäksi Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa. Myös pojille on omat talonsa Helsingissä ja Oulussa. Tyttöjen Talo® -toiminnan takana on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton setlementtiliike. 20 vuotta täyttävän Helsingin Tyttöjen Talon toiminnasta vastaa Loisto setlementti ry.

 

Mahdollisuus viettää vapaa-aikaa, löytää uusia harrastusmahdollisuuksia sekä saada apua ja tukea omiin pohdintoihin tai vaikeisiin elämäntilanteisiin.

 

Kasvua tukevat vuorovaikutteiset tyttöryhmät

Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät ovat Tyttöjen Talon tärkein tukimuoto. Ryhmiä käynnistetään kävijöitten tarpeiden mukaan eri teemojen ympärille. Pienryhmissä on maksimissaan kahdeksan osallistujaa ja niitä ohjaavat sosiaali- ja hoitoalan ammattilaiset. Ryhmät ovat terapeuttisia ja niissä keskeistä on voimaannuttava vuorovaikutus sekä usko jokaisen sisältä löytyviin voimavaroihin. Itsetuntemuksen ja itsetunnon tukeminen sekä luottamuksen lisääntyminen tulevaisuutta kohtaan ovat tyttöryhmien keskeisiä tavoitteita.

Avoin kahvila – inspiroivaa yhdessäoloa

Avoin kahvila tarjoaa turvallisen tilan liittyä yhteisöön omana itsenään. Iltoihin kuuluu kevyttä, aktiivista tekemistä, keskustelua, pohdintoja, rentoa oleilua sekä mukavaa seuraa turvallisessa ja yhteisöllisessä ilmapiirissä. Avoimen kahvilan illoissa on aina läsnä aikuisia ohjaajia, ”isosiskovapaaehtoisia” sekä usein myös sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita tai harjoittelijoita. Tyttöjen Talon ohjaajilta voi pyytää kahdenkeskisiä keskusteluaikoja, kun on tarve jutella luotettavan aikuisen naisen kanssa mieltä askarruttavista tai ilahduttavista asioista. Keskustelujen tarkoitus on tukea ja rohkaista kuuntelemaan ja kunnioittamaan itseään ja luottamaan omiin voimavaroihinsa. Tarvittaessa ohjataan sopivan tuen piiriin Tyttöjen Talon eri toimintamuotoihin tai muualle oikeanlaista apua tarjoavalle taholle.

Avoimet ryhmät – liikuntaa, käden taitoja ja inspiroivia työpajoja

Ryhmät ja työpajat ovat maksuttomia ja tarkoitettu kaikille Tyttöjen Talon kävijöille. Niihin on vapaa pääsy läpi kauden ja niihin voi tulla mukaan, vaikkei aiempaa kokemusta aiheesta olisikaan. Ohjatuissa avoimissa ryhmissä pääsee tutustumaan mm. eri liikuntalajeihin, kuvataiteeseen, kokkaamiseen ja erilaisiin luoviin kädentaitoihin. Lisäksi erilaisia työpajoja pyritään järjestämään toivottujen  teemojen ympärille mahdollisuuksien mukaan. Osa avoimista ryhmistä sekä työpajoista toteutetaan yhteistyössä muiden toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

 Pop in -seksuaalineuvonta – Uskalla kysyä!

Seksuaalineuvontavastaanotolle voi tulla puhumaan ja kysymään  kaikista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista kuten esim. parisuhteeseen, seurusteluun, kuukautisiin tai ehkäisyyn liittyvistä kysymyksistä. Vastaanotolle voi tulla aikaa varaamatta, palvelu on aina luottamuksellista. Pop in -vastaanottoa pitää seksuaaliterveyden ammattilainen. Vastaanotolla on mahdollisuus klamydia- ja tippuritestiin, jälkiehkäisyyn, raskaustestiin sekä saada kondomeja. Pop in -vastaanotolla päivystävät myös seksuaaliväkivaltatyöntekijät. Pop in -seksuaalineuvontaa on mahdollista tilata myös oppilaitoksiin, nuorisotaloille, tapahtumiin tai nuorten/nuorten aikuisten ryhmätapaamisiin. Seksuaalikasvatusta annetaan sadoille nuorille vuosittain ja koulutetaan nuorten kanssa toimivia ammattilaisia näissä kysymyksissä.

Seksuaaliväkivallan kokemisesta eheytyminen

Puhuminen seksuaaliväkivallan kokemisesta voi olla hankalaa, mutta käsittelemättömänä kokemus voi aiheuttaa pitkäaikaista haittaa. Seksuaaliväkivaltatyö tarjoaa tukea, vakauttavaa ja ohjaavaa apua 13-29-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, jotka ovat kokeneet eri muotoista seksuaaliväkivaltaa. Tyttöjen Talon seksuaaliväkivaltatyössä on mahdollisuus maksuttomaan ja luottamukselliseen yksilötukeen ja ammatillisesti ohjattuun vertaisryhmätoimintaan. On tärkeä voida käsitellä asiaa turvallisesti ammattilaisen kanssa, ja vaikeistakin kokemuksista on mahdollista selviytyä.

Väkivallaton minä – apua vihaan ja väkivaltaan

Maria Akatemian kanssa toteutettava Keijun varjo -ryhmät antavat tunnetaitoryhmän kautta apua ja tukea 15-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa joko itseä tai muita kohtaan. Tarkoituksena on helpottaa omaa pahaa oloa arjessa itsen ja muiden kanssa. (Helsinki, Espoo, Tampere)

Nuoret äidit -toiminta on osa Tyttöjen Talon alakerrassa tapahtuvaa nuorten vanhemmuutta tukevaa Silmu-toimintaa. Toimintamuoto tarjoaa monipuolista ryhmä- ja yksilötukea alle 22-vuotiaille raskaana oleville ja synnyttäneille äideille. Ryhmissä on mahdollisuus tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia, keskustella luottamuksellisessa ilmapiirissä, pohtia elämänmuutokseen liittyviä asioita ja vahvistaa suhdetta äidin ja vauvan välillä. Nuorille äideille tarjotaan tarvittaessa myös yksilöllistä tukea, apua, ohjausta tai neuvontaa.

 

Tyttöjen Talon suunnitelmallisen tuen piirissä on vuosittain yli 500 tyttöä ja ryhmiä toteutuu yli 50.

 

Lisätiedot, yhteistyöehdotukset ja haastattelupyynnöt koskien #tyttötällainen-kampanjaa:

Mariela Sarkima

#tyttötällainen -kampanjapäällikkö ja vastaava tuottaja

mariela@kokonainen.fi

050-346 4773

 

www.tyttojentalo.fi 

www.espoontyttojentalo.fi | www.tytto.fi | www.mimmi.fi

 www.likka.fi | www.neiot.fi | www.puijola.net/tyttojen-talo

 

Helsingin Tyttöjen Talosta vastaa uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton nuorisojärjestö Loisto setlementti ry.

Yhteydenotot:
Pauliina Sneck
Viestintävastaava
Loisto setlementti ry
pauliina.sneck@loistosetlementti.fi
050 305 17171