”Saanko olla oma itseni?” “Olenko normaali?” “Mistä löytäisin ystävän?”
Chat työmuotona saattaa kuulostaa etäiseltä ja pinnalliselta, mutta kysymykset, joita chatissa pohditaan ovat monimuotoisia ja syviä. Keskustelut kipuavat monille tasoille ja vievät myös työntekijän matkassaan.
Muistan ensimmäisen kerran, kun tein chat työtä. Käteni tärisivät näppäimistöllä ja olin huolissani siitä, etten ole ikinä ollut kovin haka oikeinkirjoituksessa. Graduni piti korjata kahdeksan kertaa ensin ystävieni ja sitten kielenhuollon ammattilaisten toimesta ja silti lauserakenteet halkeilivat ja sanoissa oli aivan liikaa kirjaimia. Onnekseni sain chatata turvallisessa ympäristössä ja kokeneiden chattaajien kanssa. Minua neuvottiin useaan otteeseen hengittämään ja olemaan liikaa stressaamatta. Tämä ei ollut pikakirjoituskilpailu.
Vihreä pallo hypähti ruutuuni ja noukin ensimmäisen nuoren keskustelujonosta linjoilleni. Ehdin hetken jännittää, oliko aloitukseni hymiö liikaa vai olisiko ”Moi” ollutkin ”Moikkaa” parempi aloitus. Tässä ajassa nuori olikin ehtinyt kirjoittaa neljän rivin kuvauksen tilanteestaan. Hänen pulmansa oli useille meistä tuttu: kuinka lähestyä ihastusta. Keskustelu eteni todella mukavasti ja lopulta olimme molemmat todella kiitollisia toisillemme. Olimme löytäneet hänelle sopivia tapoja lähestyä ihastusta ja chattaaja oli todella ilahtunut siitä, että oli uskaltanut kertoa jollekin ihastuksestaan. Minä puolestani olin selviytynyt ensimmäisestä chatistä hengissä ja keskustelun lopussa seisoi kiitos ja sydän. Siinä hetkessä myös tajusin, että pystyn olemaan aivan yhtä lämpöinen, välittävä ja ammatillinen chatin välityksellä kuin livenäkin tapahtuvissa kohtaamisissa.
Tämän jälkeen minulle on kertynyt tunti tolkulla chat-työtä. Osa chateistä on kulunut samassa hengessä ensimmäisen tapaan, joskus chattaajat ovat tulleet mielessään vain yksi selkeä kysymys ja ovat olleet tyytyväisiä saadessaan siihen vastauksen. Toisinaan chattien sävyt ovat olleet todella tummia ja on ollut tärkeää löytää omat rajansa myös työntekijänä. Osa chateista on päättynyt siihen, että chattaaja on poistunut kesken keskustelun. Useimmiten kuitenkin keskustelu viedään hyvässä yhteisymmärryksessä loppuun saakka. Chattaaja on saattanut saada kannustusta puhua asioistaan turvalliselle aikuiselle, tietoa siitä mistä hän löytää tarvitsemansa palvelun tai ohjausta esim. Poikien Talon palveluiden pariin. Toisinaan nuorelle riittää kokemus siitä, että hän on päässyt kertomaan itselleen tärkeistä asioista, hänet on kuultu ja hänelle on annettu tilaa olla oma itsensä ja hyvä juuri sellaisena.
Verkko ympäristönä on nuorille luonnollinen ja helppo. Näin “ei diginatiiville” se saattaa alkuun tuntua vieraalta ja kaukaiselta toimintaympäristöltä, johon on hankala päästä sisälle. Verkkoauttamistyössä on kuitenkin tärkeää muistaa, että siellä koneen, padin tai puhelimen toisessa päässä istuu aivan samanmoinen pulliainen kuin täälläkin. Kohtaamisessa tärkeätä ovat samat asiat kuin kasvokkainkin tehtävässä työssä: kuunteleminen, tilan anto ja toisen arvostaminen. Kulttuuri- ja sukupuolisensitiivinen työote saattaa olla jopa helpompi toteuttaa anonyymisti chatissa. Chattaaja saa kertoa itsestään sellaisella tavalla ja sanoilla, jotka ovat hänelle oikeita. Hän pystyy määrittämään itsensä haluamallaan tavalla ilman ulkoisia ennakko-olettamuksia. Chatin avulla on myös mahdollista kulkea nuoren matkassa tilanteissa, joihin muiden työmuotojen on hankala seurata.Olen ollut chattaajan matkassa junassa, odottanut vuoroa päivystyksessä sekä ollut matkalla jännittävään kesätyöhaastatteluun. Verkossa tehtävän auttamistyön mahdollisuudet ovat äärettömän suuret. Olen todella otettu ja iloinen siitä, että pääsen olemaan osa tätä tärkeää ja jatkuvasti kehittyvää työmuotoa.
Ps. Eikä yksikään keskustelu ole vielä päättynyt siihen, että lauserakenteeni halkeilisi tai sanoissa oli pari kirjainta liikaa tai liian vähän.
Reetta Hänninen
Digitaalisen nuorisotyön koordinaattori, Loisto Setlementti
—
Loisto Chat palaa takaisin kesälomalta keskiviikkona 11.9. klo 17-19. Olet tervetullut keskustelemaan mieltä painavista asioista nuorisotyön ammattilaisen tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa. Kuuntelemme huolesi ja pohdimme kanssasi vaihtoehtoja, jotta tilanteesi helpottuisi.