Espoon Tyttöjen Talo aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten vuonna 2014. Mitä tapahtui sinä vuonna maailmassa? Krimin valtaus, Ebola, Lähi-idän sodat, Boko Haramin tyttöjen kaappaukset.
Kuulostaako pelottavan tutulta? Onneksi vuosi 2014 toi meille myös Frozenin, jäävesihaasteen ja Conchita Wurstin euroviisuvoiton – ja Espoon Tyttöjen Talon, joka oli perustamishetkellään seitsemäs Tyttöjen Talo Suomessa. Nykyään niitä on jo yhdeksän.
Tyttöjen Talot ovat toivon, tuen ja kohtaamisen majakoita ympäri Suomea. Olemme olleet alusta asti tytöille turvallisia tiloja kohdata toisiaan, miettiä omaa identiteettiään ja saada tukea sekä omaan elämään että naiserityisiin kiperiin tilanteisiin.
Tyttöjen Talojen kautta olemme paitsi puhuneet myös toimineet tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksista omaan tilaan ja toimijuuteen, oman kehon itsemääräämisoikeuksiin, tyttöjen ihmisoikeuksien toteutumiseen sekä omannäköisen elämän elämisen oikeuksiin.
Luulisi, että vuonna 2024 nämä kysymykset olisivat jo vanhentuneet – mutta ei. Maailmalla tapahtuu päinvastaista kehitystä, myös kaikista tasa-arvoisemmiksi mielletyissä länsimaissa. Kaikkien tyttöjen oikeuksia pitää puolustaa nyt ja aina.
Mitä Espoon Tyttöjen Talon toiminta sitten on ollut?
Kymmenen vuoden aikana on kokoonnuttu yhteen tuhansia kertoja, tehty yhdessä ja kasvettu yhdessä. Jotkut ovat osallistuneet vain kerran, toiset taas olleet mukana toiminnassa pian sen kymmenen vuotta.
Avoimia ja suljettuja ryhmiä, mielekästä ja turvallista vapaa-ajan tekemistä. Tunnetaitoja, kaveritaitoja, uusia taitoja. Keskustelua ja rentoutumista, vertaistukea ja ammatillista tukea. On ollut olkkari-iltoja, Girls’ Timea, taideryhmiä, harrasteryhmiä, luovan liikkeen ryhmiä. Kokkiryhmiä, snack and chat -ryhmä, kulttuurikahvila. On ollut joogaa, tanssia, musiikkipajaa, manga- ja sarjisryhmää, räppiryhmää, taekwondoa, uintiryhmää ja Salisiskot kuntosaliryhmää.
On myös ollut tunnetaitojen ja vertaistuen ryhmiä, kuten Keijun varjo -, Popcorn & Glitter – ja Bella-ryhmiä. On järjestetty sotaa paenneille tytöille omia ryhmiä vastaanottokeskusten kanssa. Olemme tarjonneet tukea seksuaalisen väkivallan kokemuksiin, seksuaalisuuteen liittyvää neuvontaa sekä tukea sekä omia pienryhmä nuorille äideille ja perheille.
Kaiken tekemisen lomassa on kulkenut ajatus tytöistä aktiivisina toimijoina, oman elämän rakentajina, omien rajojen vahvistajina ja puolustajina sekä aktiivisina yhteiskuntaan osallistuvina ja vaikuttavina henkilöinä.
Espoon Tyttöjen Talon vuosiin on mahtunut paljon elämää sen kaikissa väreissä. Joukkoon on kuulunut satojen, ellei tuhansien nuorten lisäksi lukuisia upeita työntekijöitä, mahtavia ja sitoutuneita harjoittelijoita sekä omastaan antaneita vapaaehtoisia. Lisäksi on monia yhteistyötahoja ja lukuisia vanhempia.
Olemme jakaneet Espoon Tyttöjen Talolla vuosien varrella monia suruja ja ilon hetkiä, onnistumisia ja pettymyksiä. Olemme rohkaisseet, kannatelleet ja kuunnelleet. Olemme kokeilleet, kehittäneet, oppineet, mokanneet – ja ennen kaikkea kasvaneet.
Me uskomme, että tulevaisuus tuo mukanaan aina myös jotain hyvää jokaiselle, jos vain osaamme katsoa. Siksi ”Tytöt tulevaisuudessa” on teema, jolla juhlimme kymmenvuotista taivaltamme osana Tyttöjen Talojen verkostoa.
Kerro oma tarinasi tai muistosi Espoon Tyttöjen Talosta ja seuraa someamme tulevista tapahtumista! Tule mukaan ihmettelemään, mitä tyttöjen elämä voi olla seuraavan kymmenen vuoden päästä.