Me ollaan sua varten somessa!
Sua varten somessa -hanke pyörähti käyntiin koronan kynnyksellä maaliskuussa 2020. Somehäirintään puuttuvan hankkeen ensimmäinen vuosi oli vähintäänkin vauhdikas. Kohtaamistyötä tehdään Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa – samoilla somealustoilla, joilla häirintätilanteetkin tapahtuvat.
Hankkeen ensimmäinen toimintavuosi alkoi vauhdilla: nelihenkinen digitaalisen nuorisotyön somenyrkki, eli tutummin SVS-tiimi, ehti tapaamaan kasvokkain vain kerran ennen etätyöhön siirtymistä ja lähes kaikki toiminta hankkeen käynnistämisestä tähän päivään on tapahtunut etänä. Ensimmäisen hankevuoden aikana luotiin rakenteet someen jalkautuvaan nuorisotyöhön, käytiin yli 1600 yksityiskeskustelua, koulutettiin 400 ammattilaista somehäirinnän ja tuotettiin somesisältöä yli 250 kertaa.
Chat-ikkunan tuolla puolen
Hankkeen keskiössä on toteuttaa toimintaa nuoret ja nuorten digitaalinen vuorovaikutusympäristö huomioiden. Toimintaa suunnitellessa somessa viehätti sen lähes saumaton yhteys nuorten arkeen ja toisaalta kammotti somen ankeampi puoli: reaalimaailma, jossa törkykommenttien, nudejen ja kiusaamisprofiilien välissä seikkailevat lapset ja nuoret koittavat elää parasta diginatiivielämäänsä.
Somessa ei kukaan tuntunut haluavan ottaa vastuuta. Vallitseva ajatus aikuistenkin keskuudessa usein oli, että jos olet somessa, niin täytyy myös kestää ikävä kommentointi ja muu internetryönä. Monien alustojen K-13 ikäraja ei vaikuttanut rajaavan jopa huomattavasti tätä nuorempia käyttäjiä pois palveluista. Tuntui karulta, että tämän kaiken keskellä lasten ja nuorten pitäisi itsenäisesti osata toimia, puolustautua ja tarvittaessa hakea apua oikealta luukulta. Ei näin! Apujoukkojenkin tulisi uskaltaa chat-ikkunoiden tuolle puolen ja jalkautua syvälle somen syövereihin.
Sun puolella, häirintää vastaan!
Toiminta-alustoiksi valikoitui aluksi nuorten suosimat Instagram ja TikTok. Alustoilla pystyi jakamaan sisältöjä helposti ja mukaansatempaavalla tavalla, mutta myös viestittelemään yksilötukea tarvitsevien kanssa.
Somehäirintä ja -kiusaaminen nousivat nopeasti keskustelunaiheiden kärkeen. Häirinnän kanssa painiskelevia nuoria oli myös haastavaa ohjata muiden tukipalveluiden pariin, joten SVS-tiimi päätti suunnata ponnistelunsa näihin teemoihin. Huomattavaa oli myös se, miten usein oli kyse paitsi ikävästä jutusta, myös rikoksesta.
Somealustoilla häärää lapsia ja nuoria, mutta myös trolleja, some-etiketin alkeet reputtaneita öyhöjä sekä aikuisia groomaajia, jotka tietoisesti houkuttelevat lapsia seksuaalisiin tekoihin. Tilanteet ovat usein jo pitkällä, ennen kuin nuori edes ymmärtää olevansa häirinnän tai rikoksen kohteena. TikTok – videot saivat aikaan keskusteluvyöryn: lähes jokainen nuori, jolta asiaa kysyttiin, oli kohdannut somessa kiusaamista, useimmat myös seksuaalista häirintää. Työskentelytavat kehittyivät hankkeen törmätessä uusiin ilmiöihin, ja nuorilta tulleita keskustelunaiheita ja kommentteja nostettiin pienellä kynnyksellä keskiöön. Seuraajajoukko kasvoi aina vain suuremmaksi ja hankkeen alkuperäinen 12–21-vuotiaiden kohderyhmä laajennettiin 8–21-vuotiaisiin. Nuorin viestiä SVS-tiimille laittanut on ollut kuusivuotias.
Apua auttajille
Puolen vuoden jälkeen olimme kohdanneet lähes 1000 nuorta ja hanke oli saanut myös ammattilaisten huomion. Somehäirintään puuttumisen keinot eivät suinkaan olleet kovin tuttuja monelle nuorisotyön toimijalle ja kun mahdollisuus aukesi kouluttaa ammattilaisia ilmiöstä Pelastakaa lapset ry:n kanssa, hyppäsimme tähänkin innolla mukaan. Suosittu koulutuskokonaisuus saa jatkoa keväällä 2021.
Yksi merkittävimmistä yhteistyökumppaneista on Keskusrikospoliisin Child Sexual Exploitation -tiimi, jonka asiantuntemusta ja näkemystä hyödynnämme viikottain: rikosilmoituksia tehdään paljon. Tämä työn ikävämpi puoli on kuitenkin äärimmäisen tärkeä ja auttaa myös rakentamaan kokonaiskuvaa ilmiön laajuudesta.
Rikos- ja lastensuojeluilmoitukset ovat koetinkivi myös nuoren kanssa rakennetulle luottamukselle. Vanhemmalle kertominen poliisijuttuun johtaneesta viestittelystä voi tuntua maailman kamalimmalta asialta. Yksityiskeskusteluissa tilanteet etenevätkin usein verkkaisesti kuulostellen ja turvallisuudentunnetta luoden.
Sua varten somessa-tiimin viesti on, että täällä ollaan sua varten, sun puolella, sut nähden. Tapahtui yhteydenotto yksityisviestillä, kommenttikentässä tai tägäämällä SVS kiusaamiskommenttiin. Toistaiseksi olemme kohdanneet jokaisen nuoren tavalla tai toisella. Saatu palaute on ollut aivan ihanaa ja monesti nuori palaa vielä myöhemmin kertomaan miten menee. Lue vaikka itse!
KUVAT: nuorilta tulleita palaute-screenshotteja