12.11. julkaistu Naisjärjestöt yhteistyössä ry:n (Nytkis) tutkimus miesten asenteista oli meille sukupuolisensitiivisen poika- ja miestyön tekijöille surullista, mutta ei välttämättä yllättävää luettavaa. Tutkimus toteaa, että noin neljännes alle 35-vuotiaista miehistä uskoo, että nainen voi ansaista väkivallan ulkonäöllään, pukeutumisellaan tai käytöksellään. Nytkis ry:n pääsihteeri ja Suomen väkivaltaobservatorion puheenjohtaja Silla Kakkola peräänkuulutti Helsingin Sanomien haastattelussa nuorille miehille opetettavaksi ja opeteltavaksi itsereflektiota, tunnetaitoja sekä empaattisuutta.
Poikien Talot ovat tässä työssä tärkeitä tukipilareita, jotka tarjoavat tukea poikien ja nuorten miesten tunnetaitoihin. Vaikka päällisin puolin toiminta voi näyttää arkiselta – leivotaan pizzaa tai pelataan pingistä – todellisuudessa taustalla on syvempi tarkoitus. Nuorille tarjotaan rauhallinen ja turvallinen ympäristö, jossa tunteille ja vuorovaikutustaidoille annetaan tilaa. Pienet ryhmät mahdollistavat ohjaajien ja nuorten välisen luottamuksellisen keskustelun. Moni nuori pohtii yksinäisyyttä tai tulevaisuuden toiveita ja pelkoja, ja parhaat keskustelut syntyvät lähes huomaamatta, yhteisen tekemisen lomassa.
Monen nuoren elämässä näyttäytyy aikuisten miesten puute. Isistä puhutaan vähän, äideistä paljon. Aikuisten esimerkillä voi olla suuri vaikutus. Vantaan Poikien Talolla olemme kokeilleet myös koskettamisen voimaa: miesohjaajat tervehtivät toisiaan halauksella, taputtavat olalle tai koskettavat ohimennen. Muutos nuorten käyttäytymisessä oli huomattava jo muutamassa viikossa – aiemmin kaukana toisistaan istuneet pojat alkoivat viihtyä yhdessä lähekkäin, jopa sylikkäin sohvalla. Tunteiden tunnistaminen ja vuorovaikutuksen oppiminen vaativat ohjaajalta rohkeutta näyttää myös oma keskeneräisyytensä ja haavoittuvuutensa.
Tehtävää on paljon ja Poikien Taloja on vähän, ja niiden rahoitus on jatkuvasti vaakalaudalla. Poikien Talot toimivat STEA:n ja kuntien avustuksilla. Ensi vuonna STEA-avustuksia myönnetään 80 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Vuonna 2026 avustusten määrä laskee jo 278 miljoonaan ja vuonna 2027 avustuksia myönnetään 252 miljoonaa – kolmannes vähemmän kuin tänä vuonna.
Vantaan Poikien Talon asiakaskyselyn mukaan 60 % kävijöistä on oppinut ilmaisemaan tunteitaan, toimimaan paremmin riitatilanteessa ja ratkaisemaan riitoja. Suurin osa kävijöistä on teini-ikäisiä poikia tai nuoria miehiä Itä-Vantaan alueelta. Kävijöiden kanssa on pizzan leipomisen ja pelaamisen lisäksi kokeiltu erilaisia luovia menetelmiä, piirretty tunneukkoja, käyty retkillä ja harjoiteltu aggression tunnistamista AART-menetelmän avulla, mutta ennen kaikkia kävijöitä on kohdattu, kuunneltu ja arvostettu – empatiaa voi oppia vain, jos sitä myös kokee.
Eero Lehtovirta
Vastaava ohjaaja,
Vantaan Poikien Talo, Loisto setlementti ry