Auringonpaistetta ja vesisadetta Kalliolan kesäkodilla

Aurinko paistaa ja heinikosta kuuluu heinäsirkkojen siritystä. Kapeaa hiekkatietä ympäröi avoimet nurmikentät ja vihreät lehtipuut. Omenapuiden takaa näkyy punaiseksi maalattuja puutaloja ja niiden pihassa kasvavia marjapensaita. On vaikea uskoa olevansa vain vartin bussimatkan päässä Herttoniemen metroasemalta. Näissä maisemissa sijaitsee Kalliolan kesäkoti. Jo bussipysäkiltä pois kävellessään tuntee olevansa maaseudulla, kaukana kaupungista. Hiekkatien päässä on vaaleanpunainen mökki, jonka pihalla odottaa jo osa kesäkotitoiminnan ohjaajista. Kalliota pitkin pääsee kävelemään rantasaunalle, josta voi laskeutua puisia portaita pitkin suoraan kylmään meriveteen. Mökin pihaa koristaa tietysti kaasugrilli, puuhun ripustettu tikkataulu ja perinteiset ulkohuussit.

Heinäkuussa Loisto Setlementin nuoret ovat viettäneet aikaa Laajasalossa Kalliolan kesäkodilla. Kesällä suurin osa Loiston nuorten toiminnoista on kesätauolla, ja toimintaa esimerkiksi Tyttöjen- ja Poikien Taloilla on hyvin vähän. Kesäkotitoiminta yhdistää kaikkien toimintojen työntekijät ja nuoret, joten toiminta ei lakkaa kokonaan edes työntekijöiden lomakauden aikana. Kesäkodilla haluamme antaa kaupunkilaisnuorille mahdollisuuden mökkeilyyn. Haluamme unohtaa kaupungin melun ja kiireen, ja päästä mökkitunnelmiin luonnon helmassa. Kesäkotitoiminnasta on tullut perinne, jota nuoret odottavat, ja johon he toivovat kerkeävänsä kesän aikana osallistumaan.

Kesäkotipäiviin rutiinin tuovat pitkälti saunominen ja ruokailu, minkä lisäksi toteutamme nuorten ideoimia aktiviteetteja ja muita toiveita. Vaikka tänä kesänä ei ole päästy nauttimaan kovin paljon auringonpaisteesta, on joka päivälle keksitty hauskaa puuhaa sisä- tai ulkotiloissa. Ensimmäisinä viikkoina olemme muun muassa pelanneet korttipelejä, sekä heittäneet tikkaa ja etsineet kallioisesta maastosta sopivia paikkoja krokettipelin porteille. Olemme käyneet soutamassa soutuveneellä ja potkimassa jalkapalloa läheisellä nurmikentällä. Eräänä päivänä muutama nuori halusi harjoitella kitaran soittamista, joten kaivoimme varastosta esiin kitarat ja harjoittelimme sointuja yhdessä. Lisäksi olemme paistaneet vohveleita ja syöneet synttärikakkua mansikoilla ja kermavaahdolla. Saimme nuorilta myös pyyntöjä kivien maalaamiseen ja koristeluun. Etsimme mökin pihapiiristä sopivia kiviä ja kokoonnuimme ison pöydän ääreen koristelemaan niitä akryylimaaleilla ja glittereillä.


Niin kuin mökkitunnelmaan kuuluu, teemme kesäkodilla kaiken yhdessä nuorten kanssa. Nuoret ovat olleet suurena apuna ruuan valmistamisessa ja grillaamisessa. Myös tilojen siivous tehdään aina päivän päätteeksi yhdessä koko porukan voimin. On ollut hienoa nähdä, miten hyvin nuoret toimivat keskenään. Kävijöitä on ollut Loisto Setlementin kaikista toiminnoista, ja tuntuu että nuoret olisivat tunteneet jo pidempään, vaikka tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa vasta kesäkodilla.

Kesäkotitoimintaa järjestetään 10-29-vuotiaille nuorille vielä koko heinäkuun ajan tiistaisin ja torstaisin klo 12-18! Jos mökkeily lyhyen bussimatkan päässä kaupungista kiinnostaa, tule ihmeessä mukaan! Kesäkoti sijaitsee Helsingin Laajasalossa, osoitteessa Mankelipolku 8, ja paikalle pääsee Herttoniemestä bussilla 89. Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, mutta jos tulee kysyttävää, niin voit laittaa viestiä numeroon 040 371 6994 ja kysyä vaikka mahdollisuutta yhteislähtöön.
Tervetuloa!