Pride-kulkue – Moninaisuuden juhlaa nuorten kanssa

Viime viikolla vietettiin Suomen suurinta kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaa, eli Helsinki Pride-viikkoa. Tämän vuoden teemana oli Liike, jolla viitattiin aktiiviseen toimintaan ja vastuunottoon. Teeman avulla haluttiin tuoda ilmi, että juhlan lisäksi Pride on myös välittämistä ja rohkeutta toimia tärkean asian puolesta. Pride-viikolla eri toimijat järjestivät yli 90 tapahtumaa ympäri Helsinkiä. Myös Helsingin Tyttöjen talo järjesti nuorille teemaan sopivan rantakassityöpajan. Viikko huipentui lauantaina moninaisuuden juhlaan ja mielenilmaukseen ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta, eli Pride-kulkueeseen.

Saimme pitkin kevättä nuorilta pyyntöjä järjestää yhteinen lähtö kulkueeseen ja picnic Kaivopuiston puistojuhlassa. Halusimme kuunnella nuorten toiveita ja järjestimme lauantaina yhteislähdön Helsingin Tyttöjen Talolta. Tapasimme nuorten kanssa aamupäivällä, pakkasimme yhdessä picniceväät osallistujien reppuihin, koristelimme itsemme värikkäillä glittereillä ja lähdimme seuraamaan oranssia Loisto Setlementti-lippua Hämeentieltä kohti Hakaniemen metroasemaa ja Senaatintoria.

Saavuimme Senaatintorille juuri kulkueen käynnistyessä, ja pääsimme liittymään neljännen kulkuerekan perään yhdessä sateenkaariperheet ry:n kanssa. Tapahtumaan osallistuneita ihmisiä oli kuuleman mukaan jopa yli 100 000, ja sen huomasimme myös paikan päällä. Loisto Setlementin iso lippu tuli tarpeeseen, sillä suuressa ihmismassassa jäi helposti hieman jälkeen, tai muutoin eksyi omasta ryhmästä. Kirkkaan värisen lipun näki jo kaukaa, ja sen avulla pystyi helposti suunnistamaan takaisin oman ryhmän luokse.

Kulkueen reitti kiersi läpi Helsingin ja käveltävää matkaa tuli noin kaksi ja puoli kilometriä. Tunnelma kulkueessa oli mahtava. Osallistujat olivat koristautuneet värikkäisiin vaatteisiin, ja osoittivat mieltään erilaisilla sateenkaarilipuilla ja tekstikylteillä. Oli ihana nähdä mukana kaiken ikäisiä osallistujia. Kulkueessa oli niin erilaisia perheitä pienten lasten kanssa, kuin vanhempia senioreitakin juhlimassa. Oli hienoa nähdä myös ihmisiä kadun varsilla, ikkunoissa ja parvekkeilla kannustamassa ja seuraamassa kulkuetta. (Teksti jatkuu kuvien jälkeen.)


Kun pääsimme kulkueen lopuksi Kaivopuistoon, levitimme maahan vilttejä ja pystytimme Loisto Setlementti-lipun merkitsemään picnic-paikkaamme. Kaivoimme laukuistamme esiin eväät: erilaisia hedelmiä ja marjoja, sipsejä, keksejä, patonkia ja hummusta. Joimme yhdessä juhlamaljat rosé pommacilla ja pidimme paikkaa puistojuhlassa vielä muutaman tunnin ajan. Nuoret kävivät välillä seuraamassa lavoilla tapahtuvia esityksiä sekä kuuntelemassa musiikkia, ja palasivat sitten takaisin nauttimaan picnicistä kanssamme.

Picnicin ohessa keskustelimme nuorten kanssa, ja saimme kuulla, miksi heille oli tärkeää lähteä kulkueeseen juuri meidän kanssamme. Suurin osa nuorista oli joko Poikien- tai Tyttöjen Talon vakituisia kävijöitä, ja siksi kokivat helpoksi lähteä tapahtumaan yhdessä tuttujen aikuisten kanssa. Osa nuorista kertoi, ettei heidän omat kaverinsa käy Priden kaltaisissa tapahtumissa, eikä yksin lähteminen tuntunut hyvältä ajatukselta. Osa nuorista taas tuli Helsingin ulkopuolelta, eivätkä he tunteneet paikkoja ennestään. He olivat kuitenkin käyneet Tyttöjen Talolla aikaisemmin, ja siksi kokivat helpommaksi vaihtoehdoksi lähteä kulkueeseen meidän opastuksellamme.

Työntekijän näkökulmasta oli hienoa, että pystyimme järjestämään nuorille tällaisen mahdollisuuden osallistua kulkueeseen, johon he eivät ehkä muuten olisi uskaltaneet lähteä mukaan!


Jasmin Levander, Järjestöassistentti, Loisto Setlementti