Maailma kylässä – Kulttuurien moninaisuus nuorisotyössä

Teemme Loisto Setlementissä kulttuurisensitiivistä sosiaalista nuorisotyötä. Tällä tarkoitamme kykyä kohdata ihmiset yksilöinä ja samaan aikaan tunnistaa minkälaisia merkityksiä erilaiset kulttuurit saavat meitä ympäröivässä yhteiskunnassa. Kulttuurisensitiivisessä työssä tarvitaan erityisesti herkkyyttä huomioida eri kulttuurien erityispiirteitä. Monikulttuurisuuden kasvaminen saa helposti ajattelemaan, että kaikki maahanmuuttajat tai kansainvälisen taustan omaavat ovat samanlaisia ja yhtenäinen ryhmä. On kuitenkin tärkeää välttää tulkintaa, jossa suomalaisuus nähdään normina ja sitä peilataan näitä termejä vastaan. Haluamme ottaa huomioon, että kulttuuri on paljon muutakin kuin vain etnisyyttä. Meille kulttuuri merkitsee erilaisia olemisen tapoja, joita määrittää muun muassa nuorisokulttuurit, erilaiset elämäntavat, seksuaalinen suuntautuminen ja yhteiskunnallinen osallistuminen. Näillä erilaisilla kulttuureilla saattaa olla hyvinkin merkittävä rooli nuoren identiteetin muotoutumisessa. Kulttuuritaustan lisäksi jokainen meistä on yksilö, jolla on omat henkilökohtaiset tarpeet. Tavoitteenamme on tehdä tilaa ja tarjota työkaluja nuoren omaan identiteettityöhön.

Eilen vietettiin kansainvälistä kulttuurien moninaisuuden päivää. Päivän taustalla on Unescon julistus, jonka tarkoituksena on vahvistaa kulttuurin moninaisuutta ja kulttuurien välistä vuoropuhelua. Sen avulla halutaan antaa jokaiselle mahdollisuus ymmärtää kulttuurisen moninaisuuden arvoja ja monikulttuurisuuden merkitystä. Kulttuurien moninaisuudelle omistetulla päivällä halutaan erityisesti edistää moninaisuuden arvostusta ympäri maailmaa.

Ilmaistapahtuma Maailma kylässä-festivaalit järjestetään ensi viikonloppuna (25.-26.5.) Helsingin keskustassa 20:ttä kertaa. Kaksipäiväiset festivaalit kokoavat yhteen erilaisia näytteilleasettajia ja esityksiä, joihin festivaalikävijät pääsevät tutustumaan viikonlopun aikana. Maailma kylässä-festivaalit ovat hyvä keino tutustua erilaisiin kulttuureihin siellä esiintyvien järjestöjen ja yritysten kautta. Kulttuurin moninaisuuden lisäksi tapahtuma nostaa aina esiin ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Tänä vuonna festivaalien pääteemana on ilmastonmuutos, ja aihetta käsitellään niin festivaaliohjelmassa, kuin näytteilleasettajien pisteillä. Festivaalit kannustavat kävijöitä kierrättämiseen ja kasvisruuan valitsemiseen, ja samalla itse muun muassa kompensoivat ulkomailta saapuvien esiintyjien lentopäästöt suomalaisille ympäristöjärjestöille. Tämän lisäksi Maailma kylässä-festivaali kannustaa jokaista toimimaan ilmastonmuutosta vastaan, tutustumaan eri järjestöjen ympäristötoimintaan ja etsimään itselleen sopivan tavan osallistua!

Loisto Setlementti osallistuu Maailma kylässä-festivaaleille yhdessä Setlementtiliiton ja Setlementtiasuntojen kanssa. Olemme esillä molempina päivinä rautatientorilla sijaitsevalla Open Finland-teemaosastolla. Lisäksi Helsingin Tyttöjen Talon seksuaaliväkivaltatyöntekijä Jonna Saxberg on keskustelemassa kyläradiossa sunnuntaina klo. 14:40. Lähetystä voit kuunnella täältä.

Open Finland-teemaosasto, jossa Loisto Setlementti esiintyy, on suunnattu erityisesti uusille suomalaisille. Tällä osastolla näytteilleasettajat esittelevät maahanmuuttajille muun muassa suomalaisten järjestöjen ja yritysten harrastus- ja opiskelumahdollisuuksia. Toivomme kuitenkin tapaavamme festivaaleilla ihan kaikkia vieraita kansalaisuudesta ja taustasta huolimatta!

Meille on tärkeää, että pääsemme festivaaleilla kohtaamaan ihmisiä. Haluamme luoda tilan, johon festivaalikävijöiden on helppo tulla ja jossa heidän on mukava viettää aikaa lämpimänä kesäpäivänä. Mielessämme oli olohuonemainen kohtaamispaikka, jossa toisimme ilmastonmuutosteeman liittyen esiin luonnon ja sen vihreyden. Nämä yhdistämällä syntyi teemaksi puutarhajuhlat. Pisteellämme pääset keskustelemaan kanssamme ja pohtimaan konkreettisia tekoja ilmaston hyväksi. Pohdintojen pohjalta toteutetaan taideteos, jossa hiilijalanjälki peitetään vihreillä kädenjäljillä.

Tervetuloa siis festivaaleille tutustumaan Loisto Setlementin toimintaan ja tekemään ilmastoaiheista taidetta sormiväreillä!