Nuoren kirjoitus: Elämän kahleet

Olen opetellut elämään täällä pallolla 29 vuotta ja olen oppinut asian, jos toisenkin. Opeteltavaa on vieläkin. Miten voi löytää toimivat arvot kun media/massa tuputtavat kaikenlaisia illuusioita joka suunnasta, kun on eksyksissä ja ei tiedä mitkä ovat oikeat arvot?

Itse ajattelen, että perimmäisten arvojen hahmottamista helpottaa, kun miettii minkälaista tuhoa ja haittaa väkivalta ja alistaminen aiheuttavat. Olen todennut “pienenä olentona” että elämällä ei ole tarkoitusta, mutta sillä voi olla merkitystä. Merkitys on sitä selkeämpi ja vahvempi mitä paremmin yksilö on sen itse itselleen määritellyt.

Elämässä olevista monista kahleista eli yleisesti ”normaaleiksi” koetuista vääristyneistä arvoista, eli puhekielessä ”normeista” monet ovat syntyneet hallinnan ja vallan halusta. Nämä ns. normit laittavat meidät illuusioiden pyörteisiin, jotka romahduttavat ja vahingoittavat identiteettiämme ja hämmentävät meitä, sekä alistavat ja syrjivät hyvin monia meistä sekä estävät olemasta oma itsemme. Monet normit ovat turhia ja jopa haitallisia esimerkiksi kulttuurista, uskonnosta tai vallan halusta syntyneitä.

Kuvassa kirjoituksen tekijän taiteilema rauhanmerkki.

Itse koen että tärkeimmät arvot ovat rauha, läheiset, rakkaus, väkivallattomuus niin fyysinen kuin henkinenkin. Arvoiksi luen myös jokaisen yksilön omat mielenkiinnon kohteet, joita ei kukaan voi vähätellä. Näitä arvoja kunnioittaen on mahdollista ja helppoa hyväksyä kaikenlaiset erilaiset ilmiöt ja yksilöiden ominaisuudet kuten eri vähemmistöt, seksuaalivähemmistöt ja muun sukupuoliset, ns. Bronyt, ns. Otakut, massasta poikkeavat/erottuvat, normeja rikkovat yksilöt/ryhmät sekä sukupuolioletusnormeja rikkovat jne. sekä menneisyydessä jopa videopelaajat ja tietokoneita enemmän harrastavat ns. “nörtit” olivat arvostelun kohteina. Näissä erilaisissa ilmiöissä ei ole mitään “pahaa” jopa päinvastoin, kunhan niissä ei ole mitään väkivaltaan liittyvää. Näiden ilmiöiden ansiosta pystymme laajentamaan maailmankuvaamme ja purkamaan ennakkoluuloja.

Koen että pystymme elämään itsemme näköistä elämää, kun emme arvostele ja tuomitse toisiamme normien ja erilaisuuksiemme takia. Silloin kun emme satuta toisiamme voimme olla rauhaan johtavassa yhteiselossa keskenämme toisiamme ja erilaisuuksiamme kunnioittaen ja antamatta normien sokeuttaa maailmankuvaamme.

Mielestäni hyviä blogitekstejä: nörttiyttä ja niihin rinnastettaviin ilmiöihin liittyen (suosittelen käyttää vasemman puolen aiheet kohtaa apuna etsiessään itseä kiinnostavia aiheita): http://norttikulttuuri.blogspot.com

-Papillon

Loisto Setlementti julkaisee säännöllisesti blogissaan myös nuorten ajatuksia ja kokemuksia heille merkityksellisistä teemoista. Mikäli tahdot ehdottaa omaa kirjoitustasi blogiimme tai tiedät jonkun jolla voisi olla sanottavaa, voit olla yhteydessä loisto@loistosetlementti.fi