Pääsiäishuvipuisto valtasi keskustoimiston – Työpajatoiminta tukemassa nuorten osallisuutta ja työyhteisön hyvinvointia

Tällä viikolla Loisto setlementin keskustoimiston valtasi nuorten toteuttama pääsiäishuvipuisto. Tiistaina lounasaikaan toimiston seinille nousi värikkäät viirit ja ilmapallot, taustalla soi sirkusmusiikki ja keittiössä tuoksui vasta paistettu popcorn. Mistä oikein oli kyse? Loisto setlementin kulttuurituotantoon ja tapahtumien järjestämiseen keskittyvä nuorten työpaja järjesti Loiston työntekijöille mahdollisuuden joutilaisuuden toteuttamiseen ja töistä irtaantumiseen. Huvipuisto oli toteutettu nopealla aikataululla, sillä sen suunnitelmat aloitettiin vain kaksi viikkoa ennen itse tapahtumaa. Mistä idea pääsiäishuvipuistoon sitten lähti? Loisto pajassa tapahtumien ideat saadaan suoraan nuorilta, ja ideoita työstetään yhdessä koko ryhmän kanssa. Tällä kertaa kaikki olivat tehneet ehdotuksia tulevan tapahtuman teemasta, ja ryhmä sai äänestää suosikkiaan. Hyviä ideoita oli monia, ja lopulta päädyttiinkin yhdistämään pääsiäisteema, sirkus ja huvipuisto.

  • Ajatus huvipuistotapahtumaan lähti siitä, kun me mun poikaystävän kanssa haluttiin kerran lähteä huvipuistoon, mut oli sateinen sää, eikä me sit päästy. Me kuitenki haluttiin pitää hauskaa, niin päätettii tuoda huvipuisto kotiin. Me pyörittiin tuoleilla ympäriinsä ja syötiin popcornia. Sit kun mietittiin pajassa uutta tapahtumaa, nii ajattelin et miks ei voitais tuoda huvipuistoa tänne toimistollekki,kertoo yksi Loisto pajan nuorista. 

Meille Loisto setlementissä on tärkeää huolehtia siitä, että jokaisella työntekijällä on hyvä olla töissä. Työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat mielekäs työ, terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Meille jokainen työntekijä on arvokas ja tasa-arvoinen ihminen tekemässä tärkeää työtä, jolla on merkitystä. Siksi kaikkien työntekijöiden hyvinvointi on meille tärkeää. Yksi tapa, jolla edistämme työntekijöiden ja työyhteisön hyvinvointia, on joutilaisuuden hyveen vaaliminen. Joutilaisuudella tarkoitetaan suorittamisen ja liiallisen tehokkuuden hylkäämistä. Työntekijän tulee pystyä pitämään välillä pieniä taukoja työstään, ja töistä irrottautuessaan pohtia ja tehdä asioita, jotka eroavat mahdollisimman paljon varsinaisesta työstä. Haluamme vaalia joutilaisuuden hyvettä, koska samalla kun tukee inhimillisiä olosuhteita tehdä työtä, se tutkitusti vahvistaa työmme vaikuttavuutta.

Nuorten järjestämässä pääsiäishuvipuistossa työntekijät pääsivät irtaantumaan hetkeksi työstään, eikä varmasti kenelläkään pyörinyt työasiat päässään. Tässä tapahtumassa pyörivät vain lautaset tikun päässä. Lautasen pyörittämisen lisäksi huvipuistossa pääsi muun muassa maistamaan nuorten paistamia vohveleita ja hotdogeja, sekä itse tehtyä hattaraa ja popcornia. Jokainen sai osallistua narunvetoon, jonka pääpalkintona saattoi voittaa ison suklaapupun. Tämän lisäksi työntekijät pääsivät kokemaan myös kauhuhuoneen, ja harjoittelemaan jongleerausta niin palloilla, kuin renkailla. Kaikki tämä oli nuorten itsensä suunnittelemaa ja toteuttamaa. 

  • Täähän auttaa stressiin, ei pysty miettimään mitään muuta kun tätä, kuuluu jostain pyörivien lautasten keskeltä.

Pääsiäishuvipuisto oli avoinna työntekijöille kahden tunnin ajan. Tarkoituksena oli, että työntekijät saisivat mahdollisuuden lyhyeen taukoon töistään, pääsisivät pitämään hauskaa huvipuiston toiminnoissa, ja palaamaan sitten takaisin työnsä pariin rentoutuneena. Huvipuiston kävijän näkökulmasta tapahtuma oli todella onnistunut. Naurua kuului niin nuorten, kuin työntekijöidenkin suusta, eikä kahden tunnin aikana ollut yhtään hiljaista hetkeä. Nuoret pääsivät toteuttamaan itseään, kun pystyivät opettamaan työntekijöille uusia taitoja. Oli mahtavaa nähdä, miten nuoret nauttivat tämän tapahtuman tuottamisesta. Työntekijätkin innostuivat tapahtuman aikana leikkimielisiksi. He harjoittelivat erilaisia sirkustemppuja ja uskalsivat kokeilla, mitä kauhuhuoneen mysteerilaatikoissa oli sisällä. Jotkut innostuivat jopa leikkimään vohvelien päälle tarkoitetuilla täytteillä, ja saimme nähdä klassisesti kasvot kuorrutettuna kermavaahtoon. Tunnelma oli hyvä, hauska ja rento. Pääsiäishuvipuistossa pääsi hetkeksi ajattelemaan muuta kuin töitä, ja pienen tauon jälkeen töiden pariin palaaminen oli mukavaa. Tapahtuman jälkeen kävin kysymässä työpajan ohjaajilta, miten huvipuiston toteuttaminen onnistui heidän ja nuorten mielestä.

  • Nuorethan oli aika uupuneita tapahtumarikkaan päivän jälkeen,kertovat Loisto pajan ohjaajat, – mutta kaikkien mielestä tapahtuma oli kyllä tosi onnistunut!

Jokainen tapahtuma on nuorille uusi kokemus, josta voi oppia jotain uutta. Tapahtumien teemat eroavat toisistaan, ja nuorella on aina erilaisia työtehtäviä toteutettavanaan. Tapahtumatuotannossa nuori pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja kiinnostusten kohteitaan, ja vaikuttamaan siihen, miten toteuttaa oman roolinsa. Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä, ja jokaisesta onnistuneesta tapahtumasta nuori voi saada lisää itsevarmuutta ja uskoa omiin vahvuuksiinsa. Mitä Loisto pajalla on suunnitelmissa seuraavaksi? Paja tekee oman toimintansa sisällä yhteistyötä myös muiden samankaltaisten toimijoiden kanssa ja seuraavaa projektia on jo alettu miettimään. Kuulenkin yhden nuoren jo suunnittelevan yksisarvisleivosten leipomista tulevaan maanantaikahvilaan, ja saavan suunnitelmalleen heti myönteisen vastaanoton pajan ohjaajilta.

Jasmin Levander, Järjestöassistentti, Loisto setlementti 

Loisto paja on tapahtuman järjestämiseen ja kulttuurituotantoon keskittyvä alle 29-vuotiaiden nuorten työpaja. Loisto paja tutustuu tapahtuman järjestämisen eri osa-alueisiin, hyvinvointiin liittyviin teemoihin ja tulevaisuuden suunnitteluun. Paja tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin urapolkuihin, koulutusmahdollisuuksiin, vapaaehtoistyön muotoihin ja tapahtumakentän toimijoihin. Loisto pajan toiminta perustuu pajalaisten omiin mielenkiinnon kohteisiin: he ideoivat itse millaisia tapahtumia lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan. Tavoitteena on, että nuori oppii tunnistamaan ja tunnustamaan omia vahvuuksiaan, rohkaistuu innostumaan itselle mielenkiintoisista aiheista ja saa varmuutta sekä suuntaa omalle polulleen.

Loisto pajan tukipiste sijaitsee osoitteessa Hämeentie 13 B, ja toimintaa on kolmena päivänä viikossa keskiviikosta perjantaihin klo. 10-15. Osalliseksi Loisto pajaan pääsee joko työkokeilun kautta tai vapaaehtoisuuteen perustuvalla sopimuksella.