Työpaikalla omassa olohuoneessa

Viimeisen parin viikon aikana olemme Loistossa siirtyneet suurimmaksi osaksi tekemään töitä kotoa käsin, ja se on tuonut monen työntekijän arkeen suuren muutoksen. Omia työtehtäviä on saattanut joutua järjestelemään uudelleen, samalla kun on opetellut uusien työkalujen ja työmuotojen käyttämistä. Kaikkien näiden muutosten keskellä on ollut mahtavaa huomata, miten hienosti koko työyhteisö edelleen toimii yhdessä. Vaikka olemme kaikki fyysisesti eri paikoissa, on yhteydenpito ja keskustelu silti pysynyt yhtä vilkkaana (ellei jopa vilkkaampana) kuin normaalistikin. Olemme jakaneet osaamistamme toisillemme, ja pyrkineet tekemään yhteistyötä erilaisten asioiden tiimoilta. Yhdessä työskentelyn lisäksi olemme mm. pitäneet pari kertaa viikossa koko työyhteisön yhteisiä etäkahvitaukoja. Halukkaat ovat istuneet työkoneensa eteen kahvikuppinsa kanssa, ja päässeet jakamaan kuulumisiaan sekä näkemään työtovereitaan.

Etätöitä tehdessä olen itse kokenut tärkeäksi pitää kiinni omista normaaleista arkirutiineista. Sen sijaan, että avaisin työpuhelimen suoraan sängyssä herätessä, tykkään aamulla nousta rauhassa, harjata hiukset ja vaihtaa kaapista mukavat työvaatteet päälle. Syön normaaliin tapaan aamupalan jotain podcastia kuunnellen ja valmistaudun työpäivään ihan samalla tapaa kuin yleensäkin. Sitten keitän kannullisen hyvää teetä (aivan kuten teen toimistolla työskennellessä) ja istun vasta kaiken tämän jälkeen olohuoneen nojatuoliin työkoneen ja -puhelimen kanssa. Ensimmäisinä päivinä tuntui vähän erikoiselta vaihtaa aamulla verkkarit farkkuihin ja laittaa ripsiväriä, sillä enhän yleensä tee tätä tietäessäni viettäväni päivän kotona. Tajusin kuitenkin, että koska kaikki tämä on osa tavallista työpäivääni, on oman työn ja arjen kannalta helpompi tehdä asiat kuten ennenkin. Työkin sujuu paremmin, kun pitää kiinni samoista tavoista kuin toimistopäivinä, ja samalla raja oman työ- ja vapaa-ajan välille on helpompi asettaa.

Kotitoimistossa työskenneltäessä täytyy täysin uudella tavalla osata itse määrittää, milloin oma työpäivä alkaa ja loppuu. Milloin aloitan tai lopetan työt, sekä mikä on työaikaa ja mikä omaa vapaa-aikaani. Tämän takia iltapäivän rutiinit ovat itselleni aivan yhtä tärkeitä, kuin aamunkin. Viimeisten työtehtävien lopettamisen jälkeen laitan työkoneen kiinni, työpuhelimen äänettömälle, ja pakkaan tavarat reppuun odottamaan seuraavaa työpäivää. En jätä työhön liittyviä papereita tai muistiinpanoja levälleen pöydälle, vaan laitan ne omalle paikalleen reppuni sivutaskuun. Kun ei fyysisesti ole mahdollista poistua työpaikalta, voi työtehtävät kuitenkin siirtää sivuun ja laittaa piiloon.

Työpäivän jälkeen palaan tekemään omia juttujani: syön välipalaa, teen kotitöitä ja olen yhteydessä ystäviin ja sukulaisiin. Käyn illalla lähikaupassa ruokaostoksilla tai juoksulenkillä Töölönlahden ympäri, valmistautuen samalla seuraavaan työpäivään.

Jasmin Levander, Loisto Setlementti