Kuvassa neljä erinäköistä iloista tyttöä

Tyttöjen Talossa: Ääni tytöille!

Viime kevään ja kesän aikana Radio Helsingissä pyöri 10 osainen Tyttöjen Talossa ohjelma.

“Ohjelma avaa ovet ja kutsuu kuuntelemaan, mitä Helsingin Tyttöjen Talolla on puhuttu ja tarkasteltu jo 20 vuoden ajan.”-Radio Helsinki

Lue tästä ohjelman tarjoajan Kisko Labsin ajatuksia siitä, miksi he näkivät ohjelman tukemisen arvokkaaksi.

Sophia Wekesan juontamassa Tyttöjen Talossa -ohjelmassa asiantuntijana toimii nuorista koostuva paneeli, joka keskustelee avoimesti muun muassa kauneusihanteista, seksistä, sukupuolen moninaisuudesta ja feminismistä.

Kisko Labs on aiemmin tukenut nuorten tiedekoulutusta muun muassa tarjoamalla peruskouluikäisille Heureka-vierailuita. Lisäksi olemme naisten teknologiaosaamista ajavan Rails Girlsin perustajajäsen ja edelleen vahvasti mukana organisaation toiminnassa. Kun meitä pyydettiin tukemaan radio-ohjelmaa, jossa nuoret käsittelevät edellä mainittuja teemoja, oli päätös helppo.

Ohjelmistoala on liian miesvaltainen. Tämä ei johdu sukupuolten välisistä eroista luontaisissa kiinnostuksen kohteissa, vaan vain ja ainoastaan kulttuurimme sukupuolille asettamista stereotyyppisistä rooleista ja oletetuista käyttäytymismalleista. Tästä kärsii koko toimiala, joka menettää jatkuvasti lahjakkaita tekijöitä toimialoille, joiden katsotaan olevan sopivampia naissukupuolta edustaville henkilöille. Herää kysymys, että milläköhän perusteella?

Haluamme osaltamme olla luomassa avoimempaa ja suvaitsevampaa yhteiskuntaa ilman tabuja, eriarvoisuutta ja lokeroita. Yhteiskuntaa, jossa kaikilla on hyvä olla ja jossa kaikki saavat seurata intohimojaan ja mielenkiinnon kohteitaan ilman pelkoa ulkopuolisesta arvostelusta tai ihmettelystä.

Yksilöiden ohjautuminen yhteiskunnassa binäärisen sukupuolikäsityksen perusteella ei pitäisi olla tätä päivää. Siksi toivomme Tyttöjen Talossa -ohjelman avoimen keskustelun rikkovan rajoja sekä rohkaisemaan jokaista näkemään mahdollisuudet sen niin sanotun lokeron ulkopuolella. Oli tie mikä tahansa, jokainen on oikeutettu kulkemaan sitä pää pystyssä ja ilman ulkopuolista arvostelua.

Akseli Lehtonen – Kisko Labs
julkaistu ensimmäisen kerran 22.5.2018, https://www.kiskolabs.com/stories/tyttojen-talossa/

Tyttöjen Talossa ohjelman podcast on kuunneltavissa täältä.