Siirry sisältöön

Sua varten Somessa

Sua varten somessa-hanke

Kohtasitko somessa jotain, mistä tuli hämmentävä fiilis?  

Saitko TikTokissa ilkeän viestin tai Instassa ahdistavan kommentin, joka jäi mietityttämään?  

Onko sulle lähetetty tai onko sulta pyydelty nudeja? 

Mietityttääkö, oletko kokenut häirintää? 

 

Sua varten. Sun puolella.  

 

Jalkaudu someen! Käsikirja nuorten kanssa työskenteleville

Siellä missä nuoretkin: kuinka onnistua jalkautuvassa sometyössä “Ihanaa kun olemassa on porukkaa jotka haluavat turvata nuorten elämää netissä 🧡!” Oman työn jalkauttaminen somealustoille ei vaadi suurta taloudellista panostusta tai erityistä lisäkoulutusta. Halu nuorten kohtaamiseen ja sopivat työvälineet riittävät alkuun. Tutustu ylläolevan linkin kautta työssämme luotuun oppaaseen!

 

Sua varten somessa vähentää somessa tapahtuvaa, nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa.

Toiminnan kohderyhmä on 8-21 -vuotiaat, joita kohdataan nuorten suosimilla somealustoilla kuten Instagram, Tiktok ja Snapchat. Nuorille tarjotaan tukea somen yksityisviestien puolella sekä annetaan tietoa häirinnästä ja omista rajoista, ja heitä ohjataan tunnistamaan häirintätilanteita paremmin. Sua varten somessa toimii matalan kynnyksen tahona, johon voi ottaa yhteyttä, kun häirintää on jo tapahtunut, tai kun nuori epäilee tilanteessa olevan jotain outoa, muttei uskalla kertoa vielä kellekään. 

 

Tukea yksityisviesteissä – Laita meille DM! 

Sua varten somessa-tiimille voi laittaa yksityisviestiä mihin kellonaikaan ja minä päivänä tahansa. Tiktokissa ja Instagramissa suavarten_official -tilille tai Snapchatissa käyttäjälle suavarten_tiimi laitettuihin viesteihin vastataan joka arkipäivä mahdollisimman nopeasti. Jokaisen nuoren yhteydenottoon vastataan – kukaan ei jää asiansa kanssa yksin ja ilman tukea. 

Suavarten-tiimi koostuu somehäirintätilanteisiin erikoistuneista nuorisotyön ammattilaisista. Keskustelut ovat luottamuksellisia, josta tarkemmin voi lukea täältä.

 

Luotettavaa tietoa sometileiltä – mistä somehäirinnässä on kyse? 

Suavarten_official Instagram ja Tiktok -sisällöt auttavat tunnistamaan häirintätilanteita sekä huomioimaan omat rajat myös somessa toimiessa. Somesisältömme käsittelevät mm. seksuaalista häirintää, kiusaamista ja syrjintää, alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia, ei-toivottuja nudeja ja dick pic -kuvia sekä seksuaalista itsemääräämisoikeutta. 

Kaikki hankkeessa julkaistava materiaali on myös ammattilaisten vapaasti hyödynnettävissä, ja niihin voi tutustua tarkemmin Instagram ja Tiktok -tiliemme kautta. 

 

Sua varten somessa -kehittämishanke 

Tarve tuelle nuorten digitaalisessa kasvuympäristössä on selvä: tiimi käy kuukausittain nuorten kanssa n. 300-400 yksilökeskustelua lähinnä somehäirinnän teemoista. Sua varten somessa on Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen mahdollistama kolmivuotinen kehittämishanke, joka kehittää uusia, someen jalkautuvan nuorisotyön muotoja. Taustaorganisaatiot: Loisto setlementti, Puijola setlementti, Nicehearts ry. 

Tiimiin saa yhteyden laittamalla @suavarten_official-tilille yksityisviestin Instagramissa tai TikTokissa, @suavarten_tiimi-tilille Snapchatissa tai ottamalla suoraan yhteyttä hankkeen työntekijöihin: 

Sua varten somessa -tiimi vastaa viesteihin joka arkipäivä iltaan asti 

Anni Pätilä
Hankepäällikkö
+358 50 3642103
anni.patila@loistosetlementti.fi

Reetta Hänninen
+358 50 3139878
reetta.hanninen@loistosetlementti.fi

Jenni Suhonen
+358 50 5567001
jenni.suhonen@loistosetlementti.fi

Minerva Kettukuja
+358 44 7193191
minerva.kettukuja@nicehearts.com

Jenny Keilonen
+358 44 7220554
jenny.keilonen@nicehearts.com

 

Sua varten somessa

Snapchat-painike

 

 


Linkkejä


JALKAUDU SOMEEN – KÄSIKIRJA NUORTEN KANSSA TYÖSKENTELEVILLE (PDF)

LISÄLUKEMISTA JA LÄHDELUETTELO

KESKUSTELUJEN LUOTTAMUKSELLISUUS

MATERIAALEJA MEDIALLE

HANKKEEN TIETOSUOJASELOSTE

MATERIAALEJA AMMATTILAISILLE 

VUOSIKATSAUS 2021 – SUA VARTEN SOMESSA